RUSIJA UPOZORILA IRAN: Ne zalećite se - ima onih koji žele da se sami sapletete!

Novosti onlajn

08. 12. 2020. u 15:42

RUSIJA poziva Iran da se ne zaleće i da pokaže odgovornost u situaciji oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

РУСИЈА УПОЗОРИЛА ИРАН: Не залећите се - има оних који желе да се сами саплетете!

Foto: EPA

- Pozivamo iransku stranu da se ne zaleće i da pokaže odgovoran pristup. Ali osnovni uzrok onoga što se događa su destruktivni postupci, koje više meseci sprovode Sjedinjene Američke Države - rekao je Rjabkov novinarima.

On je primetio da „postoje uticajne snage koje su zainterovane za krah plana za iranski nuklearni program i to od ruku Irana“.

- Smatramo da u toj situaciji treba pokazati maksimalnu odgovornost - rekao je Rjabkov.

Bez podrške Moskve za pokretanje dodatnih centrifiga

Istovremeno, Rjabkov je istakao da namera Irana da pokrene tri kaskade poboljšanih centrifuga IR-2m u podzemnom postrojenju za obogaćivanje uranijuma u Natanzu nije pozitivan korak u uslovima složene situacije u vezi iranskog nuklearnog programa.

- Postepeno udaljavanje Irana od svojih dobrovoljnih obaveza u okviru plana za nuklearni program nije novost. Naravno da taj korak ne dodaje pozitivnu notu i tako složenoj i nategnutoj atmosferi oko iranskog nuklearnog programa - izjavio je on.

On je dodao da bi ministarski sastanak komisije „petorke“ i Irana u vezi sa iranskim nuklearnim programom mogao da se održi do Nove godine i da se o datumu trenutno dogovara.

Parlament Irana usvojio je ranije opšte tačke projekta aktiviranja nuklearne delatnosti države u svetlu ubistva iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, šefa Organizacije za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, koje se dogodilo 27. novembra u blizini prestonice.

Kako je prethodno saopšteno, nacrt zakona predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem). Trenutno Iran obogaćuje uranijum na nivou iznad četiri odsto, umesto 3,67 odsto predviđenih nuklearnim sporazumom.

Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1. Nacrt takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora. Istovremeno, jedan od delova nacrta obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!