SVAKI ČETVRTI UMRO OD KOVIDA: U francuske bolnice svakih 30 sekundi stiže novi pacijent, mere ipak daju rezultate

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Pariza

12. 11. 2020. u 21:43

SVAKIH 30 sekundi u Francuskoj se u bolnicu primi po jedan novi pacijent od korona virusa, a svaka tri minuta jedan se priključi na respiratore. Svaki četvrti smrtni slučaj u zemlji je od posledica kovida!

СВАКИ ЧЕТВРТИ УМРО ОД КОВИДА: У француске болнице сваких 30 секунди стиже нови пацијент, мере ипак дају резултате

FOTO: EPA

Ovu alarmantnu poruku poslao je u četvrtak francuski premijer Žan Kasteks, obraćajući se naciji dve nedelje posle uvođenja opšteg karantina. Istovremeno, saopštio je i dobru vest, da bi drugi talas mogao da počne vrlo brzo da opada, ukoliko se građani budu pridržavali mera bezbednosti. Zbog toga je aktuelno stanje, bez promena, produženo do 1. decembra, kada bi, ako se potvrde trenutne tendencije, moglo da dođe do manjeg popuštanja.

Kasteks je naglasio da je drugi talas izuzetno jak i da pogađa sve evropske zemlje. U Francuskoj je, prema njegovim rečima, od 1. oktobra od korona virusa preminulo preko 10.000 ljudi. U bolnicama je trenutno više pacijenata nego što ih je bilo u aprilu. Na reanimaciji se nalaze 4.803 osobe obolele od kovida, što predstavlja 95 odsto ukupnih kapaciteta na intezivnoj nezi.

- Zato smo pre dve nedelje dodali još 1.360 mesta – poručio je Kasteks i istakao da su zdravstvene vlasti spremne da kapacitete prošire sve do 10.400 kreveta za urgentne slučajeve.

Kasteks je naglasio da su mere, donete s namerom da se kretanje smanji na minimum, a da se istovremeno održi nastava i koliko god može limitira negativni uticaj na privredu, počele da pokazuju pozitivne efekte.

- Strategija karantina zasnovanog na drugačijoj ravnoteži od prošlog marta čini se da daje prve očekivane rezultate, iako moramo da ostanemo veoma oprezni – rekao je Kasteks.

Francuski premijer je istakao da se broj ljudi koji odlaze na posao smanjio za još 22 odsto, pa tako danas 45 odsto Francuza radi na daljinu. Istovremeno, u Parizu je korišćenje metroa opalo za 55 procenta, avioni na domaćim linijama saobraćaju sa svega 10 odsto kapaciteta, dok je železnički saobraćaj opao za čak 85 odsto.

Privredne aktivnosti su, u globalu, međutim, opale za samo 12 odsto, što je tri puta manje nego tokom prvog karantina proletos.

Kasteks je poručio da je poslednjih nedelju dana smanjen rast novih slučajeva za 16 odsto i da će ova tendencija, ako se nastavi, ubrzo svesti indeks broja zaraženih po jednoj osobi između 0,8 i 0,9 odsto, što je jasan znak da epidemija opada.

Premijer Francuske očekuje da će, ako se tendencija nastavi, početkom sledeće nedelje broj pacijenata u bolnicama početi da opada. Ako tako bude i u narednim nedeljama, u tom slučaju, rekao je, od 1. decembra bi mogle da nastupe prve mere popuštanja, koje bi se odnosile samo na otvaranje trenutno zatvorenih trgovinskih radnji, ali ne i kafana, restorana, barova i sala za sportske aktivnosti.

Foto EPA

Cilj je, kako je poručio francuski premijer, da sve to omogući porodicama da zajedno provedu Božić. Ali, upozorio je Kasteks, bez velikih slavlja za Novu godinu.

Premijer je istakao da bi ukidanje ili olakšavanje mera, već sada, bilo nedogovorno, i da se zato u sledećih 15 dana ništa neće menjati. Takođe je najavio rigoroznije mere kontrole poštovanja karantina. Od 30. oktobra izvršeno je 580.000 provera i napisano 88.455 kazni.

Žan Kasteks je pozvao građane da iz kuća izlaze samo kada je to neophodno, a da maske nose čak i u stanovima. Najavio je da će i posle 1. decembra morati da se ispisuju potvrde za svaki izlazak iz stana na ulice.

- Zahvaljujući perspektivi vakcine, siguran sam da ćemo savladati ovo bolno i nesvakidašnje iskušenje – rekao je Kasteks i izrazio nadu da će građani moći u miru da provedu božićne praznike.

Govoreći o vakcini, ministar zdravlja Olivije Veran, koji je takođe, sa svojim kolegama zaduženim za obrazovanje, rad i ekonomiju, učestvovao na konferenciji za medije, poručio je da je Francuska već kupila 50 "super-zamrzivača" za vakcine koje treba da se čuvaju na -80 stepeni. Nije mogao da kaže kada će krenuti kampanja vakcinisanja, ali je rekao da je pronalazak cepiva dobra vest i da su vakcine "možda na putu da stignu".

Ministar Veran i premijer Kasteks

- Pripremamo se – rekao je Veran, u iščekivanju potpunih podataka o bezbednosti i efikasnosti američko-nemačke vakcine i dozvole američkih i evropskih zdravstvenih vlasti.

Francuski ministar zdravlja je najavio i da će od sledeće nedelje brzi testovi, sa rezultatima u roku od 15 minuta, biti dostupni i u školama, u slučaju simptoma. Takođe je dodao da je cilj aktuelnog karantina da se ponovo pronađe kontrola nad epidemijom, da bi mogli da se prate kontakti, a to predstavlja od 5.000 do 10.000 slučajeva dnevno u ovoj zemlji sa blizu 67 miliona stanovnika.

Što se tiče privrede, nadležni ministar Brino Lemer je najavio da će se nastaviti s pomoći do 10.000 evra mesečno za svaku firmu koja napravi manji promet u odnosu na isti period prošle godine, uz oslobađanje od poreza i doprinosa, pomoć radnicima na prinudnom odmoru i zaleđivanje kredita, a kao novu meru najavio je i pomoć za kirije, dok traje opšti karantin.

Ministarka rada Elizabet Born je naglasila da je rad od kuće obaveza za sve koji tako mogu da obavljaju svoj posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna