PRANJE NOVCA U HRVATSKOJ: Kazna za Zagrebačku banku 4,3 miliona evra

Tanjug

03. 11. 2020. u 11:59

ПРАЊЕ НОВЦА У ХРВАТСКОЈ: Казна за Загребачку банку 4,3 милиона евра

Foto: Depositphotos

HRVATSKI Finansijski inspektorat kaznio je Zagrebačku banku (ZABA) sa 33 miliona kuna (4,36 miliona evra), jer je nadzorom Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđeno da od 1. januara 2017. do 8. novembra 2019. nije ispunila sve obsveze iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Iz HNB-a je saopšteno danas da je nadzorom utvrđeno ukupno 11 prekršaja vezanih za nesporovođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te da je odluka Finansijskog inspektorata donesena i postala pravosnažna 30. oktobra 2020, prema pisanju portala Seebiz.

Ova je najviša novčana prekršajna kazna izrečena do sada nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija.

Hrvatska narodna banka, kao nadzorno telo i ovlašćeni tužitelj, shodno obavezi iz Prekršajnog zakona, obavestila je Zagrebačku banku o njenom pravu na mogućnost sporazumevanja, što je ZABA iskoristila, priznala krivicu i pristala na plaćanje izrečene novčane kazne.

HNB je nadzorom utvrdila ukupno 11 prekršaja vezanih za kršenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, i to u sledećim oblastima: procena rizika pojedinog poslovnog odnosa, identifikovanje i praćenje sumnjivih, složenih i neobičnih transakcija, prijava sumnjivih transakcija Uredu za sprečavanje pranja novca, sprovođenje mera pojačane dubinske analize stranaka, sistem unutrašnjih kontrola za smanjivanje i efikasno upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema nalazu HNB-a, Zagrebačka banka u periodu od 1. januara 2017. do 8. novembra 2019. nije sprovela ere pojačane dubinske analize za 72 klijenta, nije analizirala pozadinu i svrhu 1.126 transakcija koje su identifikovane kao složene i neobične, a nisu imale očiglednu ekonomsku ili vidljivu pravnu svrhu.

Takođe, nije za 2.028 transakcija stranaka koristila liste indikatora kao smernice u utvrđivanju razloga za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorizma, i niije Uredu za sprečavanje pranja novca prijavila 1.122 sumnjive transakcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)