DIREKTOR FBI: "Antifa" je ideologija, ne organizacija

Tanjug

18. 09. 2020. u 10:45

"ANTIFA" je ideologija, a ne organizacija, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kris Rej u svedočenju pred jednim odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa, iznoseći tvrdnju suprotnu stavu predsednika SAD Donalda Trampa, koji je najavio da će "Antifa" formalno biti označena kao teroristička grupa.

ДИРЕКТОР ФБИ: Антифа је идеологија, не организација

Foto Tanjug-AP

Svedočeći pred Odborom za bezbednost otadžbine, ustanovljenom posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, Rej nije negirao da aktivisti "Antife" predstavljaju ozbiljan razlog za zabrinutost i stvarnu opasnost.

Ipak, on je rekao "da nije reč o grupi ili organizaciji, već o pokretu ili ideologiji", i time izneo gledište suprotno onom koje zastupa Tramp, koji je "Antifu" okrivio za izlive nasilja na ulicama gradova u SAD posle ubistva Afroamerikanca DŽordža Flojda u Mineapolisu.

Nekoliko časova posle Rejevog svedočenja, Tramp je u objavi na Tviteru napisao da "Antifu" smatra "dobro finansiranim anarhistima i siledžijama" koji ostaju zaštićeni jer, kako je dodao, FBI nije u stanju ili nije voljan da otkrije njihov izvor finansiranja.

Kako navodi AP, Rej je u svedočenju takođe potvrdio procene obaveštajnih krugova u SAD da postoji rusko mešanje u predstojeće američke predsedničke izbore - između ostalog i u vidu pokušaja kompromitovanja kandidata Demokratske stranke DŽoa Bajdena - ali da još nisu zabeleženi napadi na izbornu infrastrukturu poput onih zabeleženih 2016. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)