DIREKTOR FBI: Antifa je ideologija, ne organizacija

Tanjug

18. 09. 2020. u 10:45

ДИРЕКТОР ФБИ: Антифа је идеологија, не организација

Foto Tanjug-AP

"ANTIFA" je ideologija, a ne organizacija, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kris Rej u svedočenju pred jednim odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa, iznoseći tvrdnju suprotnu stavu predsednika SAD Donalda Trampa, koji je najavio da će "Antifa" formalno biti označena kao teroristička grupa.

Svedočeći pred Odborom za bezbednost otadžbine, ustanovljenom posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, Rej nije negirao da aktivisti "Antife" predstavljaju ozbiljan razlog za zabrinutost i stvarnu opasnost.

Ipak, on je rekao "da nije reč o grupi ili organizaciji, već o pokretu ili ideologiji", i time izneo gledište suprotno onom koje zastupa Tramp, koji je "Antifu" okrivio za izlive nasilja na ulicama gradova u SAD posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Nekoliko časova posle Rejevog svedočenja, Tramp je u objavi na Tviteru napisao da "Antifu" smatra "dobro finansiranim anarhistima i siledžijama" koji ostaju zaštićeni jer, kako je dodao, FBI nije u stanju ili nije voljan da otkrije njihov izvor finansiranja.

Kako navodi AP, Rej je u svedočenju takođe potvrdio procene obaveštajnih krugova u SAD da postoji rusko mešanje u predstojeće američke predsedničke izbore - između ostalog i u vidu pokušaja kompromitovanja kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena - ali da još nisu zabeleženi napadi na izbornu infrastrukturu poput onih zabeleženih 2016. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)