JERMENSKO-AZERBEJDŽANSKO BURE BARUTA: Već tri dana zaredom na granici artiljerija gađa sa obe strane

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

14. 07. 2020. u 18:46

NA granici Jermenije i Azerbejdžana tri dana zaredom povremeno grmi artiljerija. Jermeni tvrde da su u utorak u ranim satima gađali azerbejdžanski tenk koji se približio granici. Na drugoj strani u Ministarstvu odbrane Azerbedžana kažu da jermenska vojska gađa sela u Tovuzskom reonu ali na sreću niko nije poginuo.

ЈЕРМЕНСКО-АЗЕРБЕЈЏАНСКО БУРЕ БАРУТА: Већ три дана заредом на граници артиљерија гађа са обе стране

Foto Tanjug-AP

U Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, priznali su da su im u nedelju poginula tri vojnika a u Jerevanu ne saopštavaju ništa o svojim gubicima. Najintenzivnija razmena artiljerijske vatre bila je u nedelju 12. maja ali je nastavljena i u ponedeljak.

Pucalo se u Tovuzskom rejonu Azerbedžana i Tavuškoj oblasti na severoistoku Jermenije. Kao i mnogo puta do sada, obe strane su optuživale jedna drugu da su prve počele.

Jermeni tvrde da je grupa azerbejdžanskih vojnika sa vozilom "vaz" pokušala da pređe granicu. Posle upozorenja vojnici su ostavili automobil i vratili se na svoju teritoriju.

Ali, posle jednog sata Azerbejdžanci su otvorili artiljerijsku vatru i pokušali su da zauzmu jedno utvrđenje jermenske vojske. U nedeljnom okršaju su poginula tri azerbejdžanska vojnika a dvoje su ranjeni i nalaze se u bolnici. Jermeni tvrde da su lakše ranjena dva njihova policajca.

POGINUO AZERBEJDžANSKI GENERAL

Ministarstvo Azerbejdžana potvrdilo je pogibiju svog generala Polada Gašimova i pukovnika Iljgara Mirzojeva.Oni su u utorak u toku noći nastradali od jermenske artiljerijske vatre. General Gašimov je bio načelnik Trećeg korpusa azerbejdžanske armije. U Bakuu tvrde da su njihovi protivnici Jermeni imali velike gubitke u "živoj sili i tehnici". Zamenik ministra odbrane Azerbejdžana Kerim Velijev izjavio je da je od 12. jula do sada poginulo oko sto jermenskih vojnika. U Jerevanu te podatke negiraju.

Analitičari objašnjavaju da je u obe zemlje napregnuta situacija zbog epidemije korona virusa od koje je veliku štetu imala privreda. U Jerevanu se osim toga vodi borba za vlast i klimaju se fotelje najviših rukovodioca. Zbog toga analitičari tvrde da ovakvim sukobima vlasti skreću pažnju sa dnevne politike na teritorijalne probleme.

Neprijateljstvo između Azerbejdžana i Jermenije tinja od 1988. kada je u februaru autonomna oblast Nagorni Karabah objavila da izlazi iz sastava Azerbejdžana. U toku rata 1992. do 1994. Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagornim Karabahom i još sedam rejona koji su bili u njegovom susedstvu. Pregovori o mirnom rešenju se vode od 1992, ali tzv. Minska grupa u kojoj su Rusija, SAD i Francuska do sada nije mogla da reši problem.Jermeni ne žele da se vrate u sastav Azerbejdžana a u Bakuu poručuju da će kad-tad vratiti teritorije ako treba i silom.

Iz Moskve poručuju rukovodstvima u Bakuu i Jerevanu da prestanu sa vatrom i pregovorima dođu do kompromisa. Rusija je u delikatnoj situaciji jer želi da ima dobre donose sa obe sukobljene zemlje. Jermenija je članica Organizacije zemalja kolektivne bezbednosti u kojoj su pored nje Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan, pa bi napad na nju trebao da znači da će je članice te organizacije kolektivno braniti.Naravno da članicama ODKB nije u interesu da ratuju sa Azerbejdžanom.

U Bakuu kažu da Jermeni ne žele da idu na nikakav kompromis već samo hoće da "legalizuju okupaciju" Nagornog Karabaha i još sedam rejona koji su bili teritorija Azerbedžana. Zbog toga u Bakuu i ne skrivaju da žele da oslobode od okupacije svoje teritorije.

SPREMNI ZA RATOVANjE

Azerbejdžan je zadnjih desetak godina uložio veliki novac uz kupovinu savremenog oružja i tehnike iz Rusije kao i Turske.Naoružali su se i Jermeni tako da bi novi rat bio veliko krvoproliće. Svojevremeno su Jermeni bili bolje naoružani ali više nije tako. Poslednjih godina Jermeni su nabavili mnogohvaljene raketne sisteme "Iskander", zatim avione SU-30, PVO sisteme "Tor".

U Jermeniji Rusi imaju svoju veliku vojnu bazu. Interesantno da Azerbejdžan vodi nezavisnu politiku i nije zainteresovan za ulazak u NATO niti u bilo koji vojni savez.

Rusija se zalaže za etapno rešenje problema. Jermeni bi trebali da deblokiraju transportne i ekonomske veze sa regionima koji su bili Azerbejdžanski. Ali na te apele se u Jerevanu ne osvrću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine