NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

EU NALOŽILA „MAJKROSOFTU“: Hitno dostavite papire - U Briselu sumnjaju da „Kopilot“ generiše halucinacije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 22:41

TEHNOLOŠKOM gigantu „Majkrosoftu“ preti kazna u iznosu do jedan odsto njegovog globalnog godišnjeg prihoda.

ЕУ НАЛОЖИЛА „МАЈКРОСОФТУ“: Хитно доставите папире - У Бриселу сумњају да „Копилот“ генерише халуцинације

Foto Shutterstock

Evropska komisija je naložila „Majkrosoftu“ da do 27. maja dostavi dokumente u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije (AI) u svom pretraživaču Bing.

Obavezujući rok se odnosi na dva sistema, „Kopilot in Bing ”, višenamenski sistem koji može da stvara tekst i slike na osnovu upita korisnika, i „Image Creator by Designer“, generator slika.

Komisija sumnja da veštačka inteligencija generiše lažne informacije, poznate kao „halucinacije“, iz ovih sistema, kao i „dipfejk“generisan veštačkom inteligencijom, kao i da manipuliše biračima, čime se moguće krši EU Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

„Halucinacije“ se objašnjavaju kao pojave kada korisnik postavi pitanje AI platformi i dobije netačan odgovor. „Dipfejk“ uključuje namerno korišćenje veštačke inteligencije za manipulisanje slikom ili videom stvarne osobe kako bi bili lažno predstavljeni – na primer, kako bi im u usta bile stavljene određene reči.

Ako „Majkrosoft“ ne dostavi tražene dokumente na vreme, DSA omogućuje Komisiji da kazni kompaniju do jedan posto globalnog godišnjeg prihoda, ali i nametne dodatne kazne na dnevnom nivou do pet odsto dnevnog prihoda, preneo je „Politiko“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!