"POSTOJE TRI PRIORITETA": Borelj obelodanio planove Evropske unije za Bliski istok

Tanjug

16. 01. 2024. u 22:40

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predstavio je danas tri prioriteta Evropske unije na Bliskom istoku, među kojima su sprečavanje širenja izraelsko-palestinskog sukoba, stavljanje tačke na katastrofalnu situaciju u Gazi i oslobađanje talaca i implementacija rešenja o dve države.

ПОСТОЈЕ ТРИ ПРИОРИТЕТА: Борељ обелоданио планове Европске уније за Блиски исток

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

- U sadašnjem kontekstu, postoje tri prioriteta. Prvi je da se po svaku cenu spreči proširenje izraelsko-palestinskog sukoba na Liban. Drugi je da se ublaži katastrofalna situacija u Gazi uz nastavak ozbiljnih pregovora o oslobađanju izraelskih talaca. Treći je da se otvori put za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, počevši od zaustavljanja nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali. Iako ova tri pitanja očigledno imaju svoju dinamiku, u stvarnosti su potpuno isprepletena - napisao je Borelj u autorskom tekstu za "Mond".

Dodao je da se nedavno vratio sa Bliskog istoka "zabrinut ozbiljnošću situacije, ali odlučniji nego ikad da se čuje glas ravnoteže, razuma i realizma jer dok su problemi složeni i dalekosežni, rat je neizbežan samo za one koji imaju politički interes da ga održavaju".

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, od 7. oktobra, stradalo je najmanje 24.285 osoba, dok je ranjeno više od 61.000, navode iz ministarstva zdravlja Hamasa.

Sa druge strane, izraelske vlasti navode da je u napadu Hamasa na Izrael stradalo oko 1.300 ljudi.

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave