BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Rusija krpi gubitke, iz Kalinjingrada prebacila s-400 na istok Ukrajine!

Novosti online

27. 11. 2023. u 21:29

OBAVEŠTAJNA služba britanskog ministarstva odbrane saopštila je da su tokom celog novembra tekuće 2023 godine zabeležile veliki vazdušni saobraćaj iz ruske eksklave Kalinjingrad do centralne Rusije.

БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Русија крпи губитке, из Калињинграда пребацила с-400 на исток Украјине!

Foto AP

Britanski obaveštajci imaju prema svojim zaključcima imaju tezu da se ovi PVO sistemi prebacuju iz Kalinjingrada kako bi popunili nedavne gubitke na ukrajinskom frontu.

To se odnosi na napad krajem oktobra 2023. Zaključak britanskih obaveštajaca da je ovakva odluka da svoju najzapadniju teritoriju i strateški region ekslave Kalinjingrad koji je sa tri strane okružen NATO članicama ostavi bez adekvatne PVO zaštite ukazuje da je rusko Ministarstvo odbrane izgleda spremno da prihvati dodatni rizik ukazuje na prenaprezanje koje je rat izazvao za neke od ključnih, modernih sposobnosti Rusije.

Shvativši značaj Kalinjingrada Rusija je još 2016. godina ojačala svoj vojni arsenal u ovoj oblasti, raspoređivanjem najsavremenijeg naoružanja u vidu raketnih sistema zemlja-zemlja, zemlja-vazduh i kopno-more. Svoje poteze Rusija je tada opravdala planovima SAD da proširi raketni štit, ekspanzijom Severnoatlantskog saveza kao i nagomilavanjem njegovih trupa na granicama.

U Kalinjingrad su stigli raketni sistem zemlja-zemlja 9K720 Iskander, raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu S-400 Trijumf velikog dometa kao i lanseri raketnog sistema obala-more K-300 Bastion.

Baltička flota Ratne mornarice ima svoje posebne vazduhoplovne snage kao i protivvazduhoplovnu odbranu. Avijacija je smeštena na četiri aerodroma, to su Černjahovsk, Čkalovsk, Donskoje i Hrabrovo sa lovcima Su-27P i UB i helikopterskom eskadrilom.

U glavnom gradu Kalinjingradu nalazi se Komanda 44. divizije PVO Baltičke flote Ratne Mornarice. U njegovom sastavu je 183. raketni puk sa dva diviziona raketnog sistema S-400 koji je u Kalinjingradskoj oblasti raspoređen još 2013. godine.

Sa S-400 su za njihovu neposrednu odbranu stigli i artiljerijsko-raketni sistemi 96K6 Pancir-S1.

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave