TURSKA ODUSTALA OD F-16 I F-35: Ankara bi 40 lovaca jurotajfun, ali neko koči (VIDEO)

Novosti online

20. 11. 2023. u 17:30

TURSKI ministar odbrane Jasar Gular izjavio je da je u pregovorima sa Velikom Britanijom i Španijom o kupovini 40 borbenih aviona Tajfun, nadajući se da će obe zemlje uticati na Nemačku da odobri kupovinu.

ТУРСКА ОДУСТАЛА ОД Ф-16 И Ф-35: Анкара би 40 ловаца јуротајфун, али неко кочи (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Turska vlada, ima zategnute odnose sa Sjedinjenim Državama, njihovim tradicionalnim glavnim dobavljačem borbenih aviona od sredine prošlog veka. Ti loši odnosi, prvo s Trampom, koji je Tursku izbacio iz programa borbenih aviona 5. generacije F-35A, a zatim i Bajdenom, koji je, pored odluke svog prethodnika, blokirao nameru Ankare da nabavi više lovaca-bombardera Lockheed Martin F-16, odnosno ugovori modernizaciju velike flote ovog dobro poznatog modela koji tursko vazduhoplovstvo već ima.

Problem za Tursku je što, za razliku od drugih sistema naoružanja, kao što su pomorski ili kopneni, nije bila u stanju da u potpunosti razvije sopstvena vazduhoplovna sredstva, njen budući autohtoni lovac 5. generacije MMU, ne bi ni stigao na vreme u najboljim slučajevima zameniti F-16 u okviru turskih vazduhoplovnih snaga.

Nabavka borbenih aviona od Ruske Federacije čini se izvodljivom; međutim, nije realna, jer bi Ankara došla u direktan sukob sa njenim saveznicima iz NATO, posebno sa Sjedinjenim Državama.

Stoga Turska traži druge opcije, od kojih je najizvodljivija nabavka aviona Eurofighter Typhoon, budući da velika udaljenost između turske i francuske vlade apriori isključuje opciju nabavke borbenog aviona Dassault Aviation Rafale.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, čvrst stav Šolca u vezi s prodajom aviona Turskoj, očigledno da istu gura u nabavku van NATO.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!