"POLJSKA POGORŠAVA SITUACIJU, BELORUSI ZNAJU ŠTA RADE": Kremlj o odluci poljskih vlasti da rasporede novi tenkovski bataljon na granici

Novosti online

13. 11. 2023. u 14:22

ODLUKA poljskih vlasti da rasporede novi tenkovski bataljon na granici sa Belorusijom je još jedan korak ka eskalaciji napetosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ПОЉСКА ПОГОРШАВА СИТУАЦИЈУ, БЕЛОРУСИ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ: Кремљ о одлуци пољских власти да распореде нови тенковски батаљон на граници

Foto: EPA

- To je, nesumnjivo, još jedan korak ka eskalaciji napetosti, ništa više. U ovom slučaju naši beloruski prijatelji znaju šta da rade. Generalno, oni rade sve što je neophodno da osiguraju bezbednost - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje rizik po bezbednost Belorusije kao dela Savezne države.

Ministarstvo odbrane Poljske ranije je saopštilo da je bataljon, naoružan tenkovima K2 proizvedenim u Južnoj Koreji, raspoređen u selu Čartajevo u Semjatičskom okrugu na istoku zemlje, u blizini granice sa Belorusijom. Bataljon je deo prve pešadijske divizije.

Poljske vlasti su prošle godine saopštile da nameravaju da povećaju brojnost vojske sa 160.000 na 300.000 ljudi, a broj divizija na šest. Saopšteno je da je prioritet jačanje istočnog boka. Za raspoređivanje novih jedinica pravi se infrastruktura na granici sa Belorusijom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?