"SPREMITE SE ZA BORBU": Premijer Japana poslao jasnu poruku Americi i Tajvanu

Đ.G.

08. 08. 2023. u 07:25

POTPREDSEDNIK vladajuće Liberalno-demokratske partije Japana, bivši premijer Taro Aso pozvao je Japan, SAD i Tajvan da se „spreme za borbu“. Aso se trenutno nalazi u poseti Tajvanu. On je održao govor na međunarodnom forumu u Tajpeju.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА БОРБУ: Премијер Јапана послао јасну поруку Америци и Тајвану

Foto: Profimedia

- Od Japana, Tajvana, Amerike (SAD - prim. aut.) i drugih prijateljskih zemalja se traži da budu spremne da upotrebe moćne snage odvraćanja. Ne postoji druga takva era. Spremnost za borbu. Ako se nešto desi, koristićemo sile odvraćanja da bismo zaštitili Tajvan -  rekao je Aso, a prenosi NHK.

Aso je takođe podsetio da je posle prošlogodišnje posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, Kina izvela vežbu velikih razmera u kojoj je nekoliko projektila palo u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, izvestila je novinska agencija Kjodo.

- Mirno vreme se postepeno pretvara u vreme vanrednog stanja - rekao je on i nazvao planove vlade Kišide za jačanje odbrambenih sposobnosti zemlje „nepokolebljivim odvraćanjem za sprečavanje rata".

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala nakon posete ostrvu početkom avgusta prošle godine tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu Pelosijeve, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala velike vojne vežbe.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)