"SI JE STRAŠNO BLIZU DA MISLI DA JE BAJDEN NESPOSOBAN": Tramp okrivio lidera Amerike za eskalaciju situacije oko Tajvana

Đ.G.

06. 08. 2023. u 07:36

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp rekao je da je zaoštravanje situacije oko Tajvana zbog toga što kinesko rukovodstvo smatra da je američki predsednik Džo Bajden nesposoban.

СИ ЈЕ СТРАШНО БЛИЗУ ДА МИСЛИ ДА ЈЕ БАЈДЕН НЕСПОСОБАН: Трамп окривио лидера Америке за ескалацију ситуације око Тајвана

Foto: EPA/Shawn Thew/Shutterstock

- Si (Đinping, predsednik Kine – prim. aut.) ne bi bio angažovan na Tajvanu. On je strašno blizu da želi da ode tamo jer misli da je vaš lider nesposoban - rekao je Tramp tokom govora na sastanku sa biračima u državi Južne Karoline.

Bivši predsednik je dodao da je pod njim kineski lider poštovao SAD.

- On više nema poštovanja prema našoj zemlji - rekao je Tramp.

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala nakon posete Nensi Pelosi, tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, ostrvu. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je Pelosijevu posetu, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala velike vojne vežbe.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)