"NEMAMO NIKAKAV PLAN" Vatikan otkrio rezultat posete kardinala Moskvi

Novosti online

02. 07. 2023. u 17:21

VATIKAN još nema „plan koji bi mogao da pomogne otpočinjanju pregovora” o Ukrajini, ali je fokusiran „na humanitarne inicijative i zaštitu života nevinih ljudi”, saopštio je papski izaslanik za ukrajinsko pitanje kardinal Mateo Zupi, koji je ove nedelje posetio Moskvu.

НЕМАМО НИКАКАВ ПЛАН Ватикан открио резултат посете кардинала Москви

Foto: EPA

- Pod rukovodstvom pape Franje i zajedno sa njim u narednim danima, razmotrićemo ono što smo čuli (u Moskvi). Zato još nemamo plan koji bi mogao da olakša početak pregovora. Veoma smo zainteresovani za humanitarno pitanje i zaštitu života nevinih ljudi - citira njegove reči list Il Resto del Karlino.

- Ne postoji ni mirovni plan, niti posredovanje, postoji velika želja da se zaustavi nasilje - dodao je arhijerej.

Kardinal je bio u poseti Moskvi 28-29. juna. On se sastao sa Patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, pomoćnikom predsednika Ruske Federacije za spoljne poslove Jurijem Ušakovim i komesarom za prava deteta pri predsedniku Ruske Federacije Marijom Ljvovom-Belovom. Kako je saopšteno u pres-službi Svete stolice, svrha kardinalovog putovanja bila je „da da humanitarni doprinos traženju izlaza iz trenutne tragične situacije u cilju postizanja pravednog mira“.

Ranije je kardinal Zupi posetio Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i verskim zvaničnicima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)