I MAKRON BI NA SAMIT BRIKS-a? U kom smeru se okreće Francuska

Novosti Onlajn

13. 06. 2023. u 17:14

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron namerava da ode na sastanak BRIKS-a koji organizuje Južna Afrika, kako bi se približio silama u nastajanju, ekskluzivno otkriva francuski "Opinion".

И МАКРОН БИ НА САМИТ БРИКС-а? У ком смеру се окреће Француска

Foto: Profimedia

Šta ako Makron bude prvi zapadni lider koji će otići na samit veoma zatvorenog BRIKS kluba (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), pita se "Opinion".

Ideja je pomalo luda i bez presedana, ali Jelisejska palata radi na tome, tvrdi list, pozivajući se na svoje izvore iz Jelisejske palate.

Naime, prema njihovim saznanjima, šef francuske države je zamolio južnoafričkog kolegu Sirila Ramafosu, domaćina sledećeg sastanka članica BRIKS-a koji će se održati u avgustu, da prisustvuje.

"To bi bio veliki hit", prokomentarisao je izvor iz Jelisejske palate. 

List podseća da Jelisejska palata organizuje samit 22. i 23. juna u Parizu, a tema je novi globalni finansijski pakt. Promoter obnovljenog multilateralizma, francuski predsednik se zalaže za reviziju sistema nasleđenog iz Drugog svetskog rata - uzimajući u obzir pojavu sila Globalnog Juga - kako bi se izbeglo razilaženje sa zapadnim zemljama.

Na samitu se očekuje oko četrdeset šefova država i vlada.

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave