NOVI RUSKI PVO SISTEM: Razvijen posebno za vazdušno-desantne jedinice, može da se izbaci iz aviona padobranom (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

23. 05. 2023. u 19:08

RUSKI oružani gigant Rostek saopštio je da je završen razvoj novog protivvazdušnog raketnog kompleksa za vazdušno-desantne jedinice.

НОВИ РУСКИ ПВО СИСТЕМ: Развијен посебно за ваздушно-десантне јединице, може да се избаци из авиона падобраном (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube Secret Weapons



Najnoviji sistem se zove Ptitselov (Ptičar).

“Ptičar” će moći da bude spušten iz aviona uz pomoć padobrana. Rostek (Rostec) tvrdi da je ovaj protivvazdušni kompleks izgrađen na šasiji amfibijskog jurišnog vozila BMD-4M.

Rođenje i razvoj BMD-4M pratile su nesuglasice oko mogućnosti ove borbene mašine unutar ruske vojske. Zamenik ministra odbrane Rusije je 2012. godine rekao da BMD-4M ne ispunjava zahteve ruske vojske. Kasnije su, međutim, Vazdušno-desantne snage odgovorile da ova mašina u potpunosti ispunjava njihove zahteve.

2016. godine BMD-4M je zvanično ušao u službu Vazdušno-desantnih snaga Rusije. Ptičar je zapravo dodatak za BMD-4M. tj. umesto standardne kupole, na njegovo mesto je postavljen ovaj protivvazdušni sistem.

Ptičar protivvazdušni sistem je dizajniran za suzbijanje vazdušnih ciljeva na malom dometu. Šasiju pokreće motor od 450 KS. Šasija je blindirana. Kompleks naoružanja se može daljinski kontrolisati. Izgrađen je na osnovu platforme Sosna za daljinsko upravljanje naoružanjem.


O PTIČARU

Platforma ima optičko-elektronsku jedinicu i dva lansera za kontejnere sa raketama. Prema izvorima u ruskim medijima, Ptičar može da izvodi horizontalno kružno gađanje. Istovremeno, optika, kao i oružni kompleks, mogu se kretati i u vertikalnoj ravni.

U borbeni modul sistema može se smestiti 12 projektila. Rakete su tipa 9M340 Sosna-R. 9M340 Sosna-R je raketa kalibra 130 mm čija je težina u rasponu od 30-31 kg. Operativni domet rakete je 10 km. Međutim, raketa može da pogodi i ciljeve na visini, sa operativnom visinom udara do 5 km. Ova raketa dostiže maksimalnu brzinu leta do 900 m/s. Bojeva glava je fragmentirana.

Borbenim modulom ili samim protivvazdušnim sistemom Ptičar upravlja operater-tobdžija. Operater-tobdžija se nalazi u sletnom vozilu BMD-4M. Unutar konzole, operater-tobdžija može da usmeri ispaljeni projektil, jer ima kameru na prednjoj strani koja direktno prenosi video signal operateru-strelcu. Maksimalni domet otkrivanja i praćenja velikih objekata je 30 km. Predviđen je za rad u automatskom i poluautomatskom režimu.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Više mrtvih u velikom napadu ukrajinskih dronova, Rusi odgovorili napadom na bazu u Konotopu