PATRIOT PROTIV KINŽALA – KO JE GOSPODAR NEBA? Ruski borbeni pilot govori o bombardovanju sistema Patriot

P. Z. S. /eurasiantimes.com

20. 05. 2023. u 21:00

TVRDNjE i protivtvrdnje poletele su visoko kao i hipersonične rakete i presretači namenjeni da ih obore.

ПАТРИОТ ПРОТИВ КИНЖАЛА – КО ЈЕ ГОСПОДАР НЕБА? Руски борбени пилот говори о бомбардовању система Патриот

Foto Tanjug/AP / printskrin MO Rusije

Obe zaraćene strane, Rusija i Ukrajina, tvrde da uništavaju cenjeno oružje iz arsenala druge, dok tvrde da je njihovo „nepobedivo“.

Bivši ruski/sovjetski borbeni pilot suprotstavio se ukrajinskim tvrdnjama i kaže da rakete Kinžal mogu da unište sistem Patriot pod uslovom da se zadrži element iznenađenja.

Rusija je tvrdila da je 15. maja udarila Patriote koje su isporučili Amerikanci u Kijevu svojim „Kinžalom“. Ukrajinci su prvobitno odbacili tu tvrdnju, ali video snimak pokazuje da je baterija Patriota pogođena nečim.

Kasnije su američki zvaničnici anonimno potvrdili Rojtersu da je baterija PAC-3 oštećena i da se može popraviti bez uklanjanja sistema sa postavljenog položaja. Novi izveštaji tvrde da su sistemi popravljeni.

Bivši sovjetski pilot Vladimir Kondaurov rekao je u intervjuu za NEWS.ru da bi sistem Patriot mogao biti uništen raketom Kinžal ako se zadrži element iznenađenja u pogledu pravca napada i sa koje udaljenosti se raketa lansira.

Foto: Profimedia

-Pošto je domet Kinžala dobar, ne moramo da ga lansiramo sa teritorije Ukrajine. Kada MiG-31 sa „Kinžalom“ poleti iz nekog pravca, sateliti i američki obaveštajci prenose ove informacije. Dakle, element iznenađenja je od vitalnog značaja, rekao je pilot.

Ispaljen od strane MiG-31, Kinžal je mogao da dostigne brzinu veću od 10 maha i da putuje 1.500 do 2.000 kilometara dok je nosio konvencionalni ili nuklearni teret. Vladimir Putin ga je predstavio 2018. kao „super oružje“.

Kinžalom se može manevrisati do cilja, za razliku od drugih hipersoničnih projektila. Zato su već blizu cilja kada ih primećuju zemaljski radarski sistemi. Kinžali se mogu lansirati iz borbenih aviona MiG-31K, što im daje prednost da se lansiraju iz bilo kog pravca.

-S obzirom na sposobnost dva sistema, ako bih planirao napad ne bih lansirao Kinžala na maksimalnom dometu. Umesto toga, naterao bih ga da prati putanju koja obezbeđuje krajnji pravac napada sa najmanjom verovatnoćom podizanja, kao da se pojavi iz senke terena. Ovo daje minimalno vreme sistemima za rano upozorenje, a samim tim i manje vremena za reakciju za bilo koji sistem za praćenje i protivnapad, rekao je za EurAsian Times veteran IAF pilot lovca koji je tražio anonimnost.

Jednom lansiran, projektil se može re-vektorisati samo do određene faze. Međutim, planirana putanja ili putanja je verovatno unapred uneta u projektil. To znači da bez obzira na položaj matične letelice, projektil može da prati putanju leta mete koja nije vidljiva.

Foto Tanjug/AP

On je tvrdi da Kinžal, vazdušna verzija rakete zemlja-zemlja Iskander, ima smanjene performanse u smislu dometa. Takođe, raketa je hipersonična, što implicira da ju je „teško pratiti, ali nije nemoguće“.

-Da bi sistem protivvazdušne odbrane pratio projektil, sve se svodi na rano upozorenje. Teško je pratiti samo radarom protivvazdušne odbrane. Ali ako se informacije o dometu i smeru dele iz drugog izvora, kao što je AWACS (Air Borne Warning and Control System) itd. sistem može da lokalizuje radarsko pretraživanje i postoji mogućnost praćenja“, dodao je pilot.

Pilot IAF-a je tvrdio da obaranje nadolazeće rakete nije potpuno nemoguće kada se nađe u tragu.

-S obzirom na brzinu rakete (Kinžal), to je izazovno. Može se koristiti razna sredstva, uključujući rakete ili lasere ili druge male i brze projektile, dodao je pilot indijskog vazduhoplovstva.

Od svog dolaska, sistem Patriot je bio na top listi ciljeva Rusije. I očekuje se da će budući ruski napadi takođe imati za cilj da unište sistem.


PATRIOT PROTIV KINŽALA

Dr Džefri Luis, osnivač ArmsControlWonk.com, odbacio je bilo kakvu procenu sposobnosti Patriota ili Kinžala na osnovu jednog angažmana. -Jedan pogodak ili promašaj je samo anegdota, rekao je dr Luis.

Dr Luis se složio da je tvrdnja Ukrajine da sprečava svaki projektil koji im Rusija pošalje malo preuveličana. Ali je takođe smatrao da je ruska tvrdnja da je Kinžal nepobediva naduvana. On je primetio da je PAC-3 poslat Ukrajini veliko poboljšanje u odnosu na svog prethodnika koji je bio raspoređen u ratu u Iraku.

-PAC-3 ima određene sposobnosti protiv balističkih projektila srednjeg dometa sa brzinom od 3,5 km/s, što je vrhunska procena Kinžala. Dakle, presretanje je definitivno moguće, prokomentarisao je vojni ekspert na Tviteru.

On je scenario obaranja svake rakete sa PAC-3 nazvao „malo verovatnim, ali ne i nemogućim“.

Pilot IAF-a je dodao: „Ne postoji raketni ili PVO sistem koji daje 100 odsto verovatnoću ”ubijanja jednim metkom” (SSKP). Dakle, čak i savršen plan će imati element ili verovatno kvar koji ne odražava kredibilitet rakete ili PVO sistema, sam po sebi. Uzimajući u obzir sve dostupne podatke, ne može se jednoznačno reći koji je sistem bolji.

-Milost spasa je u tome što je nosio konvencionalnu glavu, a ne nuklearni teret. S druge strane, PAC je veoma korisna akvizicija za Ukrajinu koja bi odvratila rusku navalu, zaključio je pilot IAF-a.

Luis je takođe rekao da Patriot ne mora da ima stopu napada od 100 odsto da bi opravdao ulaganje u njih.

-Ne znam kakav će verovatno biti odnos cene-razmene, ali je verovatno da je cena uništavanja pojedinačnih elemenata u bateriji Patriota loša trgovina za Rusiju. PAC-3 nije tako skup.

-Morali biste da shvatite koliko bi projektila Kinžal (po kojoj ceni) bilo potrebno da se uništi svaki element u bateriji (računajući cenu vozila plus projektila utrošene na odbranu). Nije mi očigledno da je to dobra trgovina za Rusiju, dodao je dr Luis.

Patriot je takođe najskuplji sistem pojedinačnog oružja koji su SAD isporučile Ukrajini po ukupnoj ceni od oko 1,1 milijardu dolara: 400 miliona dolara za sistem i 690 miliona dolara za rakete.

-Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir: ako Patriot postane ruski raketni magnet, onda, u svetu sa ograničenim resursima, te rakete koje Rusija troši pokušavajući da ubije Patriot ne ciljaju ukrajinske vojne snage ili civilnu infrastrukturu. To je dobro, zaključio je Luis.


RUSKI NAUČNICI UHAPŠENI NAKON KINŽALOVOG DEBAKLA?

U svetu ukrajinskih tvrdnji da rakete Kinžal nisu uspele u svojim poduhvatima, Rusija je uhapsila tri Kinžal programera pod optužbom za izdaju.

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je da „s obzirom da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila šest raketa Kinžal koje je Rusija reklamirala kao nepobedive, potraga i brzo imenovanje žrtvenog jarca postaju neizbežni“.

Dva programera, Aleksandar Šipljuk i Anatolij Maslov, uhapšeni su u leto prošle godine. Ovog aprila, drugi programer, Valerij Zvegnjicev, stavljen je u kućni pritvor.

Sada kada je Rusija upotrebila svoje super oružje protiv nepobedivog štita Zapada, stručnjaci nadgledaju duel. Međutim, proći će neko vreme pre nego što se može proceniti tehnološka superiornost između dva oružja.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)