I GVOZDENA KUPOLA IDE U KIJEV? Ukrajina dobila dugo očekivane krstareće rakete od Velike Britanije (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

11. 05. 2023. u 20:30

GENERAL-potpukovnik Denijel Karbler (Daniel Karbler), šef Komande svemirske i raketne odbrane američke vojske (USAMDC), navodno je 9. maja rekao da Sjedinjene Države još uvek nisu isporučile sisteme vazdušne odbrane “gvozdena kupola” u Ukrajinu.

И ГВОЗДЕНА КУПОЛА ИДЕ У КИЈЕВ? Украјина добила дуго очекиване крстареће ракете од Велике Британије (ВИДЕО)

Foto:Profimedia

Međutim, spomenuo je da je jedan od sistema dostupan za otpremu ako Ukrajina to zahteva. Tokom saslušanja na Komitetu za Oružane službe Senata Karbler je izjavio: "Vojska ima jednu bateriju koja je na raspolaganju ako stigne zahtev".

Karbler je spomenuo da kopnene snage imaju dve “gvozdene kupole” baterije, ali na jednu od njih trenutno se instalira nova oprema. Druga baterija je, međutim, spremna za potencijalni prenos.

Ali tokom saslušanja, pomoćnik sekretarka odbrane za svemirsku politiku Džon Plamb (John Plumb) je rekao da nema informacije o tome da li su takvi sistemi ponuđeni Ukrajini.

Gvozdeni kupola se oslanja na radarsko-vođene presretače da bi se eliminisali neprijateljski projektili u vazduhu. Izrael se uveliko oslanja na ovaj sistem da zaštiti svoje civilno stanovništvo od raketa koje su ispalile militantne grupe iz Pojasa Gaze i pokazao je izuzetan uspeh.

Tokom trodnevne eskalacije u avgustu 2022. godine, sistem je efikasno presretnuo preko 97 procenata od 470 raketa koje su ispalile jedinice Islamskog džihada, kako je izvestila izraelsku vojsku.

Iako je sistem vazdušne odbrane Izraela “Gvozdena kupola”, dokazao visoku efikasnost u presretanja raketa sa stopom uspeha od 90 posto, stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će Ukrajina dobiti ovaj sistem zbog strateškog odnosa Izraela sa Rusijom u sukobima u Siriji.


OLUJNA SENKA

U međuvremenu, Velika Britanija je predala dalekometne krstareće rakete Olujna senka (Storm Shadow) Ukrajini, saopštio je CNN, navodeći zapadne službenike. To je potvrdio i britasnki ministar odbrane Ben Volas.

Velika Britanija je dostavila nekoliko krstarećih projektila Ukrajini, pružajući ukrajinskim snagama nove mogućnostima dalekometnih napada uoči mnogo očekivane kontraofanzive. CNN je dodao, da je “London je primio uverenja iz Kijeva da će se ove rakete koristiti samo protiv ciljeva "u suverenoj teritoriji Ukrajine".

Prema mišljenju visokim američkim zvaničnikom, “Olujna senka” je "pravi sistem koji menja odnos snaga" i daje oružanim snagama mogućnosti koje Ukrajina traži od početka sukoba.

Sekretar za štampu Predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva izuzetno nezadovoljna u vezi sa odlukom Londona da preda te rakete.

-Ovo će zahtevati adekvatan odgovor naše vojske, koji će, naravno, sa vojnog stanovišta, doneti odgovarajuće odluke, naglasio je portparol Kremlja.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna