VRH EVROPE U VRTLOGU KORUPCIJE: Posle hapšenja potpredsednice Evropskog parlamenta afera potresa celu EU

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

13. 12. 2022. u 07:00

POSLEDICE teškog korupcionaškog skandala koji je pogodio Evropski parlament, zbog sumnji u primanje mita od Katara u cilju širenja boljeg imidža o ovoj zemlji, u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu, uzdrmao je temelj evropskih institucija.

ВРХ ЕВРОПЕ У ВРТЛОГУ КОРУПЦИЈЕ: После хапшења потпредседнице Европског парламента афера потреса целу ЕУ

Foto AP

Potpredsednica EP Grkinja Eva Kaili (44) je u pritvoru, kao i poslanik i njen životni partner Frančesko Đorđi.

Pretres je obavljen na 17 lokacija u Briselu, gde su uhapšene još četiri osobe, među kojima su bivši evroposlanik, njegov pomoćnik, uticajni evropski sindikalci i vođe nevladinih organizacija koje za cilj imaju, ironično, borbu protiv nekažnjavanja funkcionera. Još dve osobe uhapšene su u Italiji.

U briselskom stanu Kailijeve pronađeno je, navodno, nekoliko kesa punih novca, a pominje se suma od čak 600.000 evra. Tvrdi se da je čak i njen otac presretnut s koferom novca.

Atina je odmah zamrzla njenu imovinu, PASOK je isključio iz partije, traži da napusti poslaničko mesto u EP. Evropski parlament je privremeno oduzeo potpredsednici njene predmete.

- Suočavamo se sa nekim događajima, koji svakako zabrinjavaju i mene kao bivšeg predsednika Evropskog parlamenta - rekao je šef evropske diplomatije Đozep Borelj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je zatražila formiranje nezavisnog tela za etička pitanja u EU.

- Ove optužbe su izuzetno zabrinjavajuće. Radi se o poverenju osoba koje se nalaze u središtu naših institucija - rekla je.

Njena sunarodnica, nemačka šefica diplomatije Analena Berbok je dodala da incident mora da se rasvetli uz primenu zakona, "jer od toga zavisi kredibilitet EU".

Poslanička grupa socijalista je poručila da su frapirani i ističu "nultu toleranciju za korupciju". Zatraženo je da se suspenduje rad na svim dosijeima koji se tiču država u Zalivu, naročito kada je reč o vizama i predviđenim posetama dok se aktuelna afera ne rasvetli.

Beglijsko tužilaštvo je podiglo optužnice zbog sumnje da je "jedna zemlja iz Zaliva" davala značajne količine novca osobama koje imaju važnu političku ulogu. Ime zemlje nije navedeno, ali izvori bliski ovom predmetu potvrđuju da se radi o Kataru.

Skandalu na težini daje podatak da su među počasnim savetnicima NVO, koju vodi jedan od uhapšenih - bivša šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, ili nekadašnji komesar Dimitris Avramopulos. Senka je tako pala na celu EU.

Organizacija "Transparensi internešenel" kaže da se "ne radi o izolovanom slučaju" i da je "tokom više decenija Evropski parlament dozvolio da se razvije kultura nekažnjavanja i totalnog odsustva nezavisne etičke kontrole." Poznato je da veliki broj lobista u Briselu "obigrava" oko evropskih institucija.

Sumnja se da je Katar tražio da popravi imidž u EU u trenutku kritika zbog ljudskih prava.

PREPUNI EVRA

Evropski poslanici imaju bruto platu 9.166,30 evra, odnosno neto 7.145,04, uz paušal od 4.778 evra za rad kancelarije. Pokriveni su im i svi troškovi, a dobijaju i 338 evra za svako prisustvo na sastancima skupštinskih organa

OD VODITELjKE DO PRITVORENICE

UHAPŠENA potpredsednica EP Eva Kaili (44) iz Soluna u politiku je ušla sa 20 godina.

Foto Profimedia

Diplomirala je arhitekturu, pa počela studije međunarodnih odnosa i žurnalistike. Bila je TV voditeljka do 2007, posle čega je izabrana za poslanika PASOK. Evropska poslanica postala je 2014, a mandat je obnovila 2019. godine. Kao potpredsednica EP, zadužena za region Zaliva, početkom novembra bila je u Kataru, gde je pohvalila reforme i zalagala se za ukidanje viza tamošnjim biznismenima. Prilikom dogovora o promeni imena sadašnje Severne Makedonije, uprkos stavu stranke, kritikovala je ostanak reč Makedonija: "Sramota me je. To je nepopravljiva šteta za istoriju, Makedoniju i Grke." Sa sedam godina mlađim Đorđijem živi pet godina, a imaju i dvogodišnju kćerku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024