SKANDAL TRESE BRISEL: Nakon istrage o korupciji, potpredsednica Evropskog parlamenta razrešena dužnosti

Novosti online

11. 12. 2022. u 14:14

POTPREDSEDNICA Evropskog parlamenta (EP), Eva Kaili, koja je uhapšena u Briselu u okviru operacije belgijskih vlasti o "kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca", sada je i razrešena dužnosti.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ БРИСЕЛ: Након истраге о корупцији, потпредседница Европског парламента разрешена дужности

FOTO: EPA

Eva Kaili koja dolazi iz Grčke, kao rezultat operacije izbačena iz njene lokalne partije u Grčkoj, PASOK, suspendovana je iz političke grupacije u EP – socijaldemokrata, a u nedelju je razrešena dužnosti zamenice predsednice EP.

Predsednica parlamenta, Roberta Metsola, suspendovala je Kaili sa trenutnim dejstvom - ali nema ovlašćenje da je trajno ukloni sa najvišeg položaja.

- U svetlu tekućih pravosudnih istraga belgijskih vlasti, predsednica Metsola je odlučila da odmah suspenduje sva ovlašćenja, dužnosti i zadatke koji su delegirani Evi Kaili u svojstvu potpredsednice Evropskog parlamenta - rekao je portparol za Metsolu. Jedna od tih dužnosti bila je da zameni Metsolu po pitanjima Bliskog istoka.

Naime belgijska policija je u petak 9. decembra, pretresla 16 lokacija u Briselu i privela najmanje četiri osobe, među njima i supruga Eve Kaili i jednog bivšeg evropskog poslanika.

Prilikom akcije je konfiskovano skoro 600.000 evra gotovine, nekoliko mobilnih telefona i kompjuterska oprema.

U saopštenju belgijskog tužioca se navodi da "Istražitelji Federalne pravosudne policije nekoliko meseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta".

Belgijski mediji navode da se radi o Kataru, domaćinu ovogodišnjeg svetskog prvenstva u futbalu. Katar je ionako bio na meti kritika zbog prava radnika, naročito onih koji su radi a izgradnji stadijuma za prvenstvo, kao o o poziciji zajednice LGBT u zemlji.

Eva Kaili je u funkciji potpredsednice EP bila nadležna za zemlje Zaliva.

Ona je prilikom nedavne posete Kataru zemlju nazvala "liderom u pravima radnika".

Prema navodima saopštenja belgijskog tužioca Katar je ciljao na zvaničnike "sa značajnim političkim i/ili strateškim položajem" u Evropskom parlamentu, slao im "znatne količine novca" i "važne poklone".

Potvrdivši da EP stoji čvrsto protiv korupcije, predsednica ove institucije Roberta Metsola je potvrdila spremnost da sarađuje sa svim relevantnim organima za sprovođenje zakona i sudskim organima.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP gde su pripadali najmanje dvoje od četiri uhapšenih, obećali su da će sarađivati sa vlastima te su zatražili obustavu svih procedura u evropskom parlamentu koji se tiču zemalja Zaliva, poput vizne liberalizacije i planiranih poseta.

I druga poznata imena

Među privedenima su, prema navodima medija, i bivši evroposlanik, socijaldemokrata Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (IGB) Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Iz službe za saradnju sa medijima Evropskog parlamenta nisu želeli da komentarišu racije zbog istrage koja je u toku. Rečeno je samo da ta služba u potpunosti sarađuje sa belgijskom policijom.

(Radio Slobodna Evropa/Politico)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu