NEMAČKI "PATRIOTI" PUTUJU U UKRAJINU: Generalni sekretar NATO pohvalio Berlin što je preusmerio vojnu pomoć sa Varšave na Kijev

I. Stanojević

28. 11. 2022. u 07:55

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je juče Nemačku zbog isporuka naoružanja Ukrajini, ističući da "to pomaže da se od ruskih raketa zaštite životi, kuće, škole i bolnice".

НЕМАЧКИ ПАТРИОТИ ПУТУЈУ У УКРАЈИНУ: Генерални секретар НАТО похвалио Берлин што је преусмерио војну помоћ са Варшаве на Кијев

Foto Tanjug/AP

Time je okončana višednevna rasprava o tome gde će završiti sistemi "Patriot" i avioni "evrofajter", koje je Berlin ponudio Poljskoj.

Tokom minule nedelje nemačka pošiljka oružja izazvala je pravu buru, jer ona prvobitno, nije bila namenjena Kijevu, nego Varšavi. Na zahtev Poljske, Berlin je, međutim, odlučio da sisteme protivvazdušne odbrane preusmeri na Ukrajinu.

Poljski lideri ocenili su, naime, da bi najbolje bilo da se sistem "Patriot", koji je Nemačka ponudila Poljskoj, da Ukrajini radi odbrane od Rusije. Vlasti u Berlinu, prethodno su saopštile da su Varšavi ponuđeni avioni "evrofajter" i "Patriot" sistemi za odbranu poljske teritorije, pošto su dve osobe ubijene u blizini granice sa Ukrajinom, posle pada, kako se pretpostavlja, zalutale ukrajinske rakete.

Foto: Profimedia

Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak najpre je rekao da je "primio nemačku ponudu sa zadovoljstvom", ali su potom poljski lideri procenili da bi bilo bolje da se odbrambeni sistemi rasporede na zapadu Ukrajine. Poljski predsednik Andžej Duda poručio je da "bi sa vojne tačke gledišta bilo najbolje da se nalaze u Ukrajini jer bi tako najefikasnije štitili i Ukrajinu i Poljsku, ali da je odluka, svakako, na nemačkoj strani".

Ukrajinski ambasador u Varšavi Vasil Zvarič zahvalio se Blažčaku, rekavši na "Tviteru" da Ukrajini treba što više odbrambenog oružja.

Pošto su zvaničnici u Berlinu obelodanili da, sa saveznicima unutar NATO, razmatraju zahtev Poljske, Stoltenberg je sugerisao da to treba da bude samostalna odluka Berlina i da se Alijansa možda neće protiviti takvom potezu.

- Konkretne odluke o određenim sistemima su nacionalne odluke. Ponekad postoje sporazumi o krajnjim korisnicima, tako da oni moraju da se konsultuju sa drugim saveznicima. Ali na kraju tu odluku moraju da donesu same vlade - dodao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li Alijansa rizikuje da postane strana u sukobu slanjem sistema "Patriot" u Ukrajinu, Stoltenberg je saopštio da su saveznici Kijevu već isporučili napredno oružje bez slanja vojnika NATO.

Jens Stoltenberg, Foto AP

- To je urađeno tako da kada postoji potreba za specijalistima da upravljaju ovim naoružanjem, bilo da se radi o sistemima protivvazdušne odbrane ili drugim naprednim artiljerijskim sistemima, Ukrajinci prolaze obuku u jednoj od zemalja NATO - objasnio je Stoltenberg. - Možemo ojačati poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom samo ako joj pružamo vojnu podršku. Najbolji put za podršku miru je podrška Ukrajini i dodao da, što Ukrajina bude vojno uspešnija, to će biti snažnija njena pozicija pred buduće pregovore.

Šefovi diplomatija EU nameravaju da, na konferenciji ministara spoljnih poslova NATO u Bukureštu ove nedelje, odobre dodatnu pomoć Ukrajini.

 

BELGIJA ŠALjE 37,4 MILIONA EVRA

PREMIJER Belgije Aleksandar de Kro, najavio je iz Ukrajine, gde je u nenajavljenoj poseti, dodatnu pomoć svoje zemlje vlastima u Kijevu u iznosu od 37,4 miliona evra. De Kro je posetio različite delove Ukrajine, uključujući Buču, gde su, u aprilu, na ulicama grada otkrivena beživotna tela skoro 500 žitelja, navodnih žrtava masovnih pogubljenja ukrajinskih civila, koja su, kako navodi londonski "Gardijan", "počinile ruske oružane snage".

 

JOŠ VEĆA PODRŠKA ZELENSKOM

U INTERVJUU za nemački list "Velt am zontag", Jens Stoltenberg je poručio da se podrška Ukrajini mora ne samo nastaviti, nego i pojačati, dodajući da se time pomaže Ukrajincima da koriste svoje pravo na samoodbranu. On je priznao da podrška predsedniku Vladimiru Zelenskom pravi troškove zapadnim zemljama, ali da "Ukrajinci plaćaju cenu u krvi". Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron najavili su juče nove pakete finansijske pomoći za podršku ukrajinskom izvozu žitarica. "Najugroženije zemlje ne smeju da plate cenu rata koji nisu htele", poručio je Makron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)