RUSIJA POVEĆAVA PROIZVODNE KAPACITETE SU-57: Uprkos sankcijama lako ispunjava naređenja MO (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

23. 11. 2022. u 18:51

SERGEJ Čemezov, generalni direktor Rosteka (Rostec), u intervjuu za TASS uoči 15. godišnjice državnog preduzeća, izjavio je da Rusija proširuje svoje kapacitete za proizvodnju lovaca pete generacije Su-57.

РУСИЈА ПОВЕЋАВА ПРОИЗВОДНЕ КАПАЦИТЕТЕ СУ-57: Упркос санкцијама лако испуњава наређења МО (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Rusija je koristila svoj Su-57 u tekućim vojnim operacijama (SMO). General Sergej Surovikin, komandant združene grupe trupa u zoni SMO, rekao je novinarima u utorak, 18. oktobra 2022. godine: „U pogledu kvaliteta borbene upotrebe posebno bih izdvojio Su-57 - petu generaciju multifunkcionalnih aviona.

-Imajući širok spektar naoružanja, on rešava višestruke zadatke pogađanja vazdušnih i zemaljskih ciljeva u svakom naletu.

Komentar generala Surovikina sugerisao je da se Su-57 koristi i u ulozi vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, i da je u obe uloge postigao pogotke.

U junu 2022. godine, Izvestija je izvestila da je Rusija rasporedila četiri Su-57 za SMO, a da se letelica koristi za uspostavljanje mreže taktičkih informacija.


RUSKA PROIZVODNjA  UPRKOS SANKCIJAMA

Generalni direktor Rosteka Sergej Čemezov je u svom intervjuu takođe naglasio da Rostek isporučuje sisteme naoružanja na vreme, a ponekad i pre roka.


U septembru je Uralvagonzavod isporučio Ministarstvu odbrane seriju teških bacačkih sistema TOS-1A, predao još jedan komplet tenkova T-90M i isporučio seriju samohodnih haubica Malka pre roka u oktobru, rekao je Čemezov.

On je podsetio na isporuku tri aviona Su-35S MoD 9. septembra 2022. Mlaznjaci su leteli sa aerodroma fabrike Suhoj u Komsomolsku na Amuru na ruskom Dalekom istoku do Privolžskog u Astrahanskoj oblasti na jugu Rusije, pokrivajući Udaljenost od 3.850 milja sa tri sletanja tokom dva dana.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Šef Rosteka je izjavio da su zapadne sankcije imale mali negativan uticaj na ruske odbrambene proizvodne kapacitete. Čemezov je ukazao da se odlazak zapadnih proizvođača civilnih aviona sa ruskog tržišta pokazao kao prikriveni blagoslov, nagoveštavajući da Boingu i Erbasu neće biti dozvoljeno da ponovo uđu na rusko tržište.

-Nesporno je da je odlazak zapadnih kompanija zadao ozbiljan udarac. Najmanje je stradao vojno-industrijski kompleks, a najviše avio i automobilska industrija. Ali za nas ovo nije katastrofa već prozor mogućnosti.

Na primer, po prvi put posle mnogo godina, ruska vazduhoplovna preduzeća su dobila priliku da zauzmu tržište nakon odlaska Boinga i Erbasa zauvek.

Sergej Čemezov je takođe istakao da je prvi talas sankcija koje je Zapad uveo 2014. godine upozorio Rusiju i pomogao naciji da se nosi sa sadašnjim sankcijama. Nakon prvog talasa sankcija, ruska industrija je značajno napredovala u supstituciji uvoza u avijaciji, medicini, elektroenergetici, elektronici i drugim segmentima.


UKRAJINA PRIZNAJE OGRANIČENjE SANKCIJA

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je ovim tvitom 22. novembra 2022. nehotice priznao da zapadne sankcije Rusiji nisu značajno „umanjile“ sposobnost Rusije da proizvodi krstareće rakete.

Rusija ne samo da nastavlja da proizvodi oružje koje je trenutno na svom inventaru, već je takođe spremna da proizvodi iranske dronove kamikaze Geranj-2. Na osnovu zapadnih obaveštajnih podataka, Vašington post je 19. novembra 2022. izvestio da su početkom novembra Iran i Rusija tiho postigli sporazum o proizvodnji naoružanih dronova u Rusiji.

Shahed - 136 Foto MO Irana

Rusija je već potrošila 400 dronova iranskog porekla na ukrajinske ciljeve od avgusta 2022. Bespilotne letelice, u kombinaciji sa ruskim krstarećim raketama, osakatile su 40% ukrajinske infrastrukture za proizvodnju električne energije.

Postoji mogućnost da Rusija uđe u sličan sporazum sa Iranom o lokalnoj proizvodnji iranskih balističkih projektila. Dok Ukrajina, sa prilivom zapadnih PVO sistema kratkog dometa, kao što su NASAMS, IRIS-T i Krotale, sada ima ograničenu sposobnost da se suprotstavi bespilotnim letelicama i krstarećim raketama, još uvek ne može da se suprotstavi balističkim raketama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest