PEKING PORUČIO NATO: Ne namećite svoja pravila svetu, morate ostati unutar geografskih granica

P. Z. S. / sputniknews.com

23. 11. 2022. u 16:16

NATO mora da ostane unutar svojih geografskih granica i da ne prekorači ovlašćenja alijanse namećući sopstvena pravila drugim državama kao što pokušava da uradi od kraja Hladnog rata, rekao je u sredu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

ПЕКИНГ ПОРУЧИО НАТО: Не намећите своја правила свету, морате остати унутар географских граница

NADZOR Kineski vojnik u Tajvanskom moreuzu, Foto AP



Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak da Peking nastoji da ojača svoju kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, lancima snabdevanja i ključnim industrijskim sektorima zapadnih zemalja. Stoltenberg je dodao da se navodno autoritarne države moraju sprečiti da iskoriste slabosti Zapada za vršenje subverzivnih aktivnosti.

-NATO je proširio svoju klauzulu o kolektivnoj odbrani na domene sajber prostora i svemira, kojima bi trebalo da se bave UN i specijalizovane međunarodne institucije. Takođe je pojačao intervencije u čitavom nizu civilnih domena, uključujući klimatske promene, infrastrukturu, tehnološke inovacije, lanci snabdevanja, zdravstvo i energetika. Kao regionalna organizacija, NATO treba da ostane u okviru svojih geografskih parametara i da ne pokušava da nametne pravila koja njemu odgovaraju ili da pokušava da pomeri ili čak pređe granicu, rekao je kineski diplomata na brifingu za novinare.

Foto: EPA

On je takođe odbacio Stoltenbergove navode rekavši da je Peking poslednjih godina uspostavio pozitivnu i ravnopravnu saradnju sa zemljama i preduzećima u različitim regionima, uključujući i zemlje članice NATO-a. Prema Džaou, takva interakcija je bila korisna za sve strane.

U međuvremenu, unošenje ideoloških razlika i sistema vrednosti i povlačenje linija podele u ekonomskoj saradnji ne samo da će naneti štetu zajedničkim interesima međunarodne zajednice, već će biti i „povratno”, rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna