GUTERESOVA KRITIKA U NJUJORKU: "Manjinama osporavaju politička i građanska prava, njihova kultura se negira"

Tanjug

22. 09. 2022. u 13:48

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres kritikovao je u Njujorku velike propuste u poštovanju prava etničkih, verskih i jezičkih manjina.

ГУТЕРЕСОВА КРИТИКА У ЊУЈОРКУ: Мањинама оспоравају политичка и грађанска права, њихова култура се негира

Foto:; EPA

- Ne radi se o pojedinim slučajevima, već o kompletnom izostanku zaštite prava manjina - kazao je Guteres na skupu održanom na marginama Generalne skupštine UN, kojem su prisustvovali predsednik Austrije Aleksander van der Belen, predsednik Slovenije Borut Pahor i guverner italijanskog regiona Južni Tirol Arno Kompačer.

On je kazao da se manjine i dalje nasilno asimiluju i tlače, te da su žrtve predrasuda i diskriminacije mržnje i nasilja.

- Vidimo da se manjinama osporavaju politička i građanska prava, da se njihova kultura negira, kao i jezik i pravo na veroispovest - kazao je Guteres, prenosi „Katpres“.

Prema njegovim rečima, 30 godina od usvajanja Deklaracije UN o pravima etničkih, verskih i jezičkih manjina svet zaostaje u ispunjavanju ciljeva borbe protiv diskriminacije i uključenja manjina u procese odlučivanja u svim sferama života.

Apelovao je na članice UN da preduzmu konkretne korake u zaštiti manjina.

Kompačer je rekao da je na tom skupu Južni Tirol od više govornika pomenut kao jedan od malobrojnih uspešnih priča u svetu za miroljubivo rešenje etničkog konflikta i zaštite manjina.

To, kaže, pokazuje da se mora dalje raditi u tom pravcu i ojačati autonomija Južnog Tirola.

Van der Belen je Južni Tirol i slovenačku manjinu u Austriji naveo kao primer uspešne primene manjinskih prava.

On je istakao da podsticanje i zaštita prava manjina doprinosi političkoj i socijalnoj stabilnosti država.

Pahor je ukazao na zaštitu italijanske i mađarske manjine u svojoj zemlji, rekavši da sa susedima postoji uspešan dijalog u vezi sa manjinskim pitanjima na koji je posebno ponosan.

BONUS VIDEO: 

NOVOSTI" NA SAHRANI KRALjICE ELIZABETE DRUGE: Pogledajte šta se dešava na ulicama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MINISTARSTVO ZDRAVLJA U GAZI: Broj poginulih premašio 34.000