RAZMENA PO FORMULI "SVI ZA SVE": Generalni sekretar UN poziva Rusiju i Ukrajinu da zamene nekoliko hiljada zarobljenika

Branko VLAHOVIĆ

20. 09. 2022. u 07:20

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres pozvao je rukovodstva Rusije i Ukrajine da po formuli "svi za sve" razmene zarobljenike. Ruskoj agenciji RIA Novosti Guteres je kazao da bi razmena zarobljenika bila pozitivni proces, jer se tako smanjuju stradanja ne samo zarobljenjika nego i njihovih porodica. Tako bi se završila drama tih ljudi.

РАЗМЕНА ПО ФОРМУЛИ СВИ ЗА СВЕ: Генерални секретар УН позива Русију и Украјину да замене неколико хиљада заробљеника

Foto: AP

Obično se UN ne bave razmenom zarobljenika, jer je to u nadležnosti Crvenog krsta, ali kako kaže Guteres, on želi da se postigne širi dogovor Moskve i Kijeva.

Guteres je, inače, svestan da se direktni pregovori između Putina i Zelenskog neće održati u bližoj budućnosti, ali je organizacija UN spremna da bude posrednik i predstava "dobre usluge".

Generalni sekretar UN smatra da je vrlo teško očekivati da dođe do direktnih pregovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Predsednik Putin, i pre njega ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, više puta su govorili da rukovodstvo u Kijevu ne želi pregovore i namerno pravi brojne provokacije.

Vajl: "Severni tok 2" neće proraditi

NEMAČKA nikada više ne može da se oslanja na isporuke energenata iz Rusije, smatra premijer nemačke pokrajine Donja Saksonija Štefan Vajl. On je istakao da ponašanje Kremlja pokazuje da se u svakom trenutku mora računati na to da će Rusija pribeći prevari. On smatra da gasovod "Severni tok 2" nikada neće proraditi, čak ni posle ere predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Gubitak poverenja je toliki da više nikada neće biti situacije u kojoj će se nemačka vlada oslanjati na energente iz Rusije - podvukao je Vajl. - Više nikada neće biti energetskog partnerstva sa Rusijom. Rusi su razrušili sve mostove time što su uništili najveću vrednost partnerstva, a to je poverenje.

Koliki je tačan broj zarobljenika na obe strane javnosti se ne saopštava. U Donjeckoj i Luganskoj oblasti kažu da se u njihovim zatvorima nalazi oko 8.000 zarobljenika. Taj broj se poslednjih meseci sigurno povećao. Na drugoj strani, Ukrajina ne saopštava koliko je u njenim zatvorima ruskih vojnika i oficira. Obe strane optužuju jedna drugu za nekorektno ponašanje prema zarobljenicima.

Iako o tome zapadni mediji ne pišu, niti govore, ruska strana je dozvolila predstavnicima Kijeva da dođu i razgovaraju sa svojim zarobljenim vojnicima. Druga strana je sve vreme kočila razmenu. Što se tiče mučenja zarobljenika, Ukrajinci su sami snimili o tome filmove s obrazloženjem da poruče ruskim vojnicima šta ih čeka.

Jedno je nesporno - Rusi su spremni za razmenu mobilisanih ukrajinskih vojnika, ali ne žele da puste one kojima nameravaju da sude zbog ratnih zločina. To su, pre svega, pripadnici nacionalističkih bataljona, oni sa tetoviranim slikama Hitlera i nacističkim znacima.

Kremlj odbacuje optužbe

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe Kijeva da su ruske snage počinile ratne zločine u Harkovskoj oblasti.

- To je isti scenario kao u Buči. To je laž i naravno da ćemo braniti istinu u ovoj priči - naveo je Peskov. Ukrajinska policija tvrdi da je više od 440 tela pronađeno u masovnoj grobnici u gradu Izjumu, na severoistoku zemlje, a predsednik Ukrajine Zelenski optužio je Rusiju za ratne zločine.

Na liniji fronta nema značajnijih pomeranja, ali je ukrajinska artiljerija nastavila da gađa gradove i tamo ginu civili.

Na jednom od trgova u Donjecku juče je od ukrajinske artiljerije poginulo 13 građana. Broj povređenih još nije utvrđen, potvrdio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

Zbog čestih ukrajinskih artiljerijskih napada na Herson, tamošnje vlasti su odlučile da studenti do 21. septembra imaju nastavu od kuća.

Sa druge strane, Kijev tvrdi da su ruske snage izvele juče ujutru još jedan raketni napad na Zaporošku oblast.

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju "Energoatom" saopštila je da je ruska vojska napala nuklearnu elektranu "Južnoukrajinska" u južnom regionu Nikolajev. "Energoatom" navodi da reaktori nisu oštećeni i da rade normalno.

Moskovski vojni analitičar Boris Rožin izjavio je da iranski dronovi koje je kupila Rusija već pokazuju svoju efikasnost u uništavanju ukrajinske artiljerije.

- Iranska bespilotna letilica "šahid-136" koja se u Rusiji koristi kao "geranj-2" već ima uspehe. Mislim da smo počeli da koristimo i dronove "šahid-129" - tvrdi ruski vojni ekspert Boris Rožin.

ODLUKA LEGENDARNE SOVJETSKE, A ZATIM I RUSKE, ESTRADNE ZVEZDE

Pugačova hoće da bude strani agent

Legendarna sovjetska, a zatim i ruska, estradna zvezda Ala Pugačova (73) zatražila je od Ministarstva pravosuđa RF da i nju stave na spisak inostranih agenata u znak solidarnosti sa svojim, 27 godina mlađim, mužem, političkim satiričarom i šoumenom Maksimom Galkinom (46). Prošlog petka, 16. septembra Ministarstvo pravosuđa Rusije stavio je na spisak inostranih agenata Galkina uz obrazloženje da on prima novac od Ukrajine da bi pljuvao po svojoj domovini. U februaru su Galkin i Pugačova sa svoje dvoje dece otputovali u Izrael. Pugačova tamo nije davala nikakve intervjue, a nije imala ni koncerte. Krajem leta Pugačova se sa dvoje dece vratila u Moskvu, jer su krenula u školu. A njen suprug Maksim Galkin je ostao u Izraelu.

Galkin je izjavio da sebe ne smatra inostranim agentom. On je poručio da neće odustati od političke satire, političkog humora, jer je to karakteristika njegovog žanra, a bez toga nema svrhe da se bavi tom delatnošću.

Do početka rata u Ukrajini Galkin je imao svoje emisije na svim vodećim moskovskim TV kanalima.

Galkin je bio protivnik specijalne operacije u Ukrajini, a takođe ne podržava službeni stav o gej populaciji i misli da je to "borba sa vešticama". Ruskim patriotima posebno smetaju stavovi Galkina jer je on sin general-pukovnika koji je bio načelnik štaba oklopnih jedinica Rusije, pa su od njega očekivali, ako ne podršku, ono barem ne prelazak "u neprijateljski tabor".

Inače, Iran je među deset najvećih proizvođača bespilotnih letilica u svetu. Na sve pretnje iz Vašingtona da će uslediti snkcije ako budu sarađivali sa Rusijom, u Teheranu kažu da se ne boje nikakvih američkih pretnji.

U Nikolajevskoj oblasti ukrajinske vlasti provode strogu "filtraciju" tamošnjeg stanovništva kako bi otkrili rusofile. Policija proverava kod građana mobilne telefone i drugu tehniku. Pokušavaju da otkriju ko ima bilo kakve veze sa Rusijom.

Predsednik Ukrajine Zelenski izjavio je da se možda nekome čini da je posle niza pobeda Oružanih snaga Ukrajine došlo do izvesnog zatišja, ali da je to priprema, jer, kako je istakao, cela Ukrajina mora biti slobodna.

Zelenski je u video-poruci rekao da su ukrajinske snage oslobodile Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast, ali da će biti oslobođeni i Marijupolj, Melitopolj i Herson, kao i ostali delovi Ukrajine koji su pod kontrolom ruskih snaga.

- Rat je doneo mnogo nevolja celom svetu, pa je vreme da se zemlje ujedine za mir - poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u objavi na svom fejsbuk-nalogu. - Za okončanje rata potrebni su hitni prekid vatre i mirovni pregovori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

UKRAJINA BI MOGLA DA IZGUBI RAT: Direktor CIA - Mokva će diktirati uslove političkog rešenja