ŠVAJCARSKA VIŠE NIJE NEUTRALNA: Bloher osudio zemlju jer podržava vojnu pomoć Zapada Ukrajini, njegove reči izazvale bes

Novosti online

21. 08. 2022. u 19:03

ŠVAJCARSKA je postala strana u sukobu u Ukrajini podržavši zapadnu vojnu pomoć Kijevu, napisao je Kristof Bloher, bivši član Švajcarskog saveznog veća i bivši šef Federalnog odeljenja pravde i policije, u tekstu ove nedelje . Njegove reči izazvale su talas kritika kolega političara u Bernu.

ШВАЈЦАРСКА ВИШЕ НИЈЕ НЕУТРАЛНА: Блохер осудио земљу јер подржава војну помоћ Запада Украјини, његове речи изазвале бес

Foto: Tanjug/AP

- Istina je da mnogo mladih vojnika gine. Sa obe strane - napisao je Bloher u redovnoj kolumni za nekoliko švajcarskih regionalnih novina.


Međutim, ovo je samo "poluistina", rekao je on, tvrdeći da ruske vojnike ubijaju ukrajinske trupe koje naoružavaju prvenstveno Sjedinjene Američke Države, ali i Evropska unija.

Bivši ministar je kritikovao politiku Švajcarske, rekavši da je Bern "prekršio švajcarsku neutralnost“ i postao strana u ratu podržavajući naoružavanje Ukrajine, doprinoseći situaciji u kojoj vrlo mladi ruski vojnici moraju da ginu.

- Pred licem poginulih ruskih vojnika tinejdžera, mora se postaviti pitanje: Zašto su mrtvi? - zapitao se bivši državni funkcioner.


Bloher trenutno radi na inicijativi koja bi primorala Bern ne samo da se uzdrži od učešća u sukobima van svoje teritorije, već i da izbegne uvođenje ekonomskih sankcija u takvim slučajevima.

Podsećamo, Švajcarska se nije borila ni u jednom od međunarodnih sukoba posle 1815. kada je usvojila neutralnost na Bečkom kongresu posle francuskih revolucionarnih ratova.

Haškom konvencijom iz 1907. uspostavljeno je pravilo da Švajcarska neće učestvovati u međunarodnim oružanim sukobima, pružati vojnu podršku bilo kojoj strani niti dozvoliti bilo kojoj od zaraćenih strana da koriste njenu teritoriju.

Neturalnost, koja je deo Ustava, dozvoljava Švajcarskoj pravo na samoodbranu, i pruža okvir za interpretaciju političkih aspekata tog koncepta, koji nisu obuhvaćeni pravnom definicijom.

Princip neutralnosti je poslednji put dopunjen početkom 1990-ih, posle raspada Sovjetskog Saveza, da bi se dozvolila spoljna politika zasnovana na saradnji sa drugim zemljama u sferama humanitarne pomoći i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa.

Švajcarski poslanik Filip Matijas Bregi, šef poslaničke grupe stranke Centar, optužio je Blohera za iskrivljavanje istorije i rekao da je i sam bivši državni funkcioner rekao poluistinu tako što je "ignorisao agresora".


Andrea Karoni, potpredsednik švajcarskih liberala, tvrdi da Bloher igra na ruku Kremlju i kaže da "Putinu više nije potreban ministar propagande, jer ima Blohera."

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i "stvori moćne oružane snage".

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" iz Donbasa na prvoj liniji fronta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom