ORUŽJE KOG SE SVI PLAŠE: Rusija kreće u serijsku proizvodnju rakete za koju Putin kaže da veoma brzo stiže do zapadnih "centara odlučivanja"

Novosti online

20. 08. 2022. u 22:09

MINISTARSTVO odbrane Rusije počinje masovnu proizvodnju hipersoničnih krstarećih raketa "Cirkon" i to će biti dokumentovano ove godine, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u subotu u televizijskom intervjuu za kanal "Rusija-1" na marginama foruma "Armija 2022".

ОРУЖЈЕ КОГ СЕ СВИ ПЛАШЕ: Русија креће у серијску производњу ракете за коју Путин каже да веома брзо стиже до западних центара одлучивања

Foto: Jutjub printskrin

- Počinjemo serijsku proizvodnju ''cirkona''. Zapravo, projektil je već stavljen u službu. Sva dokumenta po pitanju ovog oružja biće potpisana ove godine, da to tako nazovemo - rekao je on.


Šojgu je istakao da je proizvodnja naprednih sistema naoružanja, uključujući rakete Sarmat, uključena u ugovore potpisane na forumu Armija 2022.

- Što se tiče projektila Kinžal, naravno, njihova proizvodnja će biti nastavljena - zaključio je Šojgu.

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin i Sergej Šojgu


Međunarodni vojno-tehnički forum Armija-2022 održava se od 15. do 21. avgusta u izložbenom centru Patriota pod Moskvom. Organizator događaja je Ministarstvo odbrane Rusije.

Podsetimo, u maju ove godine Ruska mornarica testirala je hipersonične krstareće rakete poslednje generacije Cirkon.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je tada da je raketa ispaljena sa Barencovog mora i da je uspešno pogođena meta na Belom moru, na udaljenosti od oko 1.000 kilometara.

To je jedna od nekoliko hipersoničnih raketa koje se razvijaju u Rusiji, a ruski zvaničnici tvrde da je nemoguće presresti je postojećim protivraketnim sistemima.

 
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta upozoravao Zapad da se ne meša u konflikt u Ukrajini i da bi ruski ratni brodovi naoružani Cirkonom u roku od nekoliko minuta mogli da stignu do zapadnih "centara odlučivanja".


BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" u Donbasu na prvoj liniji fronta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri