RESTRIKCIJE U KINI: Sečuan, koji 80 posto struje proizvodi iz hidroenergije, naložio proizvođačima litijuma da ograniče proizvodnju

Tanjug

17. 08. 2022. u 09:28

KINESKA jugozapadna provincija Sečuan uvela je danas restrikcije struje za stambene objekte, poslovne prostorije i tržne centre zbog velike nestašice električne energije izazvane ekstremnim toplotnim talasima i sušom, javlja Rojters pozivajući se na kineske državne medije i jednu elektroenergetsku kompaniju.

РЕСТРИКЦИЈЕ У КИНИ: Сечуан, који 80 посто струје производи из хидроенергије, наложио произвођачима литијума да ограниче производњу

Foto EPA

Stambeni i poslovni kvartovi, kao i tržni centri u Dazhouu, gradu od 5,4 miliona ljudi, obavešteni su o rotirajućim isključenjima struje u trajanju od po nekoliko sati danas, koja će trajati tokom celog dana, putem zvaničnog Vičet posta državne Dadžhou energetske grupe.

Obustava isporuka struje stambenim zgradama je retkost u Kini, koja obično ograničava snabdevanje industrije električnom energijom, dajući prioritet stambenoj i komercijalnoj potrošnji kod bilo kakvih restrikcija.

U poruci, koja se čini kao zvanični poziv na štednju električne energije, traži se da u državnim kancelarijama temperatura hlađenja na klima uređajima bude podešena na ne manje od 26 stepeni Celzijusa i da se više koriste stepeništa umesto liftova, piše danas na naslovnoj strani pokrajinskof državnog lista Sečuan Dejli.

Fontane, lajtšou i komercijalne aktivnosti tokom noćnih sati biće isključeni, navodi list.

Sečuan, koji 80 posto struje proizvodi iz hidroenergije, naložio je u nedelju proizvođačima litijuma, đubriva i drugima da zatvore fabrike ili ograniče proizvodnju zbog najgoreg toplotnog talasa u poslednjih 60 godina.

Visoke temperature i oskudne padavine smanjile su ovog leta proizvodnju hidroelektrana u toj provinciji u kojoj živi 83,75 miliona ljudi, i istovremeno povećale potražnju za strujom za klimatizaciju.

Analitičari kažu da bi, ako se visoke temperature nastave, kriza električne energije mogla da se prelije na istočne provincije kao što su DŽeđang i Ðangsu, koje su se delom oslanjale na kupovinu struje od Sečuana, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OKANOVIĆ TOKOM RATA ŽIVEO U LAZOVIĆEVOM DOMU: Zbog onoga što je učinio za mene, prvom sinu sam dao ime Danilo