STRAHUJU OD KIM DŽONG UNA? Amerika i Južna Koreja započinju vojne vežbe velikih razmera, Kina poziva na smirivanje tenzija

Novosti online

16. 08. 2022. u 18:08

SJEDINjENE Američke Države i Južna Koreja počeće sledeće nedelje svoju najveću kombinovanu vojnu obuku u poslednjih nekoliko godina, suočeni sa kako kažu sve agresivnijom Severnom Korejom, koja pojačava testove oružja i pretnje nuklearnim sukobom protiv Seula i Vašingtona, saopštila je u utorak vojska Južne Koreje.

СТРАХУЈУ ОД КИМ ЏОНГ УНА? Америка и Јужна Кореја започињу војне вежбе великих размера, Кина позива на смиривање тензија

Foto: EPA

Letnje vežbe saveznika održaće se od 22. avgusta do 1. septembra u Južnoj Koreji i obuhvataju vežbe na terenu koje uključuju avione, ratne brodove, tenkove i potencijalno desetine hiljada vojnika.


Vežbe naglašavaju posvećenost Vašingtona i Seula da obnove obuku velikih razmera nakon što su otkazali neke od svojih redovnih vežbi koje su svedene na kompjuterske simulacije poslednjih godina kako bi navodno stvorili prostor za diplomatiju sa Severnom Korejom i zbog zabrinutosti oko pandemije izazvane virusom korona.

Ministarstvo odbrane SAD je takođe saopštilo da su američka, južnokorejska i japanska mornarica učestvovale u vežbama upozoravanja na rakete i traganja i praćenja balističkih projektila kod obale Havaja od 8. do 14. avgusta, za koje je rečeno da imaju za cilj da unaprede trosmernu saradnju pred severnokorejskim izazovima.

Dok Sjedinjene Države i Južna Koreja svoje vežbe opisuju kao odbrambene, one će skoro sigurno izazvati reakciju Severne Koreje, koja svu obuku saveznika opisuje kao probe invazije i koristi ih da opravda razvoj nuklearnog oružja i raketa.

Južna Koreja i američki zvaničnici kažu da lider Severne Koreje, Kim Džong Un, sprema zemlju za prvi nuklearni test još od septembra 2017. godine.

Kakva je uloga Kine u svemu tome?
 

Kina, glavni saveznik Severne Koreje, izrazila je zabrinutost zbog proširenja vojnih vežbi SAD sa svojim azijskim saveznicima, rekavši da bi one mogle da pogoršaju tenzije sa Severom. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nije dao konkretan odgovor na pitanje da li Peking veruje da su trilateralne vežbe na Havajima na neki način bile usmerene na Kinu.


- Severna Koreja je više puta izražavala zabrinutost zbog zajedničkih vežbi Amerike i Južne Koreje. Terbalo bi obratiti pažnju na negativan uticaj vojnih vežbi na situaciju na Korejskom poluostrvu. Sve strane treba da se ponašaju razumno i da zaustave sve radnje koje mogu povećati tenzije i konfrontaciju i narušiti međusobno poverenje -  rekao je Vang na brifingu u Pekingu u utorak.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na položajima ruske vojske u Donbasu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba