MOSKVA PRETI ZBOG BLOKADE KALINJINGRADA Senator Klimov: To je agresija, ako Brisel ne reaguje, bićemo naterani na samoodbranu

M.Đorđević

20. 06. 2022. u 10:05

AKO EU ne ispravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, sama će se odreći dokumenata za Rusku Federaciju o članstvu Litvanije u EU. U ovom slučaju Moskva će imati „slobodne ruke“ da reši problem na bilo koji način. Mi biramo, rekao je Andrej Klimov, predsednik komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Ruske Federacije, prenosi RIA Novosti.

МОСКВА ПРЕТИ ЗБОГ БЛОКАДЕ КАЛИЊИНГРАДА Сенатор Климов: То је агресија, ако Брисел не реагује, бићемо натерани на самоодбрану

Foto: EPA/Depositphotos

- Ako Evropska unija odmah ne ispravi bezobrazluk Vilnjusa, sama će odreći legitimitet svih dokumenata o članstvu Litvanije u EU i odvezaće nam ruke da rešimo problem blokade Kalinjingrada koji je napravila Litvanija, na bilo koji način koji izaberemo - napisao je političar na svom Telegram kanalu.

- Što se tiče NATO-a, i Litvanija je tamo učlanjena 2004. godine, uzimajući u obzir problem tranzita Kalinjingrada. Dakle, neprihvatljivo ponašanje Viljnusa sada ugrožava ceo ovaj vojno-politički blok, koji je de jure preko jedne svoje članica započeo neprihvatljivu blokade konstitutivnog entiteta Ruske Federacije, dodao je senator.

Prema njegovim rečima, „ovo poslednje se može oceniti kao direktna agresija na Rusiju, koja nas bukvalno tera da hitno pribegnemo pravilnoj samoodbrani“.

On je napomenuo da je Litvanija, na 20. godišnjicu „Zajedničke izjave o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije“ između Rusije i Evropske unije, odlučila da jednostrano zaustavi skoro polovinu tereta koji prolazi železnicom u kalinjingradskom pravcu. 

Time je Vilnjus "izmakao stolicu" na kojoj sedi svih ovih godina kao država članica EU - napisao je senator.

Litvanija blokadom Kalinjingrada dala Rusiji izgovor za rat

Transportna blokada Kalinjingrada, koju je organizovala Litvanija, predstavlja izgovor za izbijanje neprijateljstava, pošto je Vilnjus prekršio pravo Moskve na pristup svojoj teritoriji, rekao je bivši ukrajinski diplomata Rostislav Iščenko u tekstu za Ukraina.ru.

Ranije su Litvanske železnice obavestile Kalinjingradske železnice o prekidu tranzita određenih vrsta robe koja je pod sankcijama EU od subote.

- Ova odluka je samoubilačka, pošto je to gotovi casus belli (razlog za objavu rata). Međunarodno pravo nedvosmisleno garantuje svakoj državi pristup svojoj eksklavi, tretirajući svako ometanje ostvarivanja ovog prava agresijom - naveo je diplomata.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna