BURA U ITALIJI OKO IZJAVA UGLEDNOG PROFESORA NA TV: Počela opšta hajka na "Putinovog frulaša"

M.Ostojić

01. 05. 2022. u 15:40

ALESANDRO Orsini ekspert za sociologiju terorizma i direktor Opservatorije za međunarodnu bezbednost uglednog privatnog univerziteta „LUIS“ u Rimu koji je učestvovao u nekoliko emisija italijanske državne tv Rai svojim izjavama o ratu u Ukrajini i Nato izazavao je više nego buru i potpalio kapislu „analizama koje ne idu u prilog potentnim klikama, počevši od Vlade“.

БУРА У ИТАЛИЈИ ОКО ИЗЈАВА УГЛЕДНОГ ПРОФЕСОРА НА ТВ: Почела општа хајка на Путиновог фрулаша

Foto: Epa

Slučaj dr Orsinija, 46 godina, svetski priznatog stručnjaka, profesora odelenja za Političke nauke pri prestižnom Univerzitetu u Rimu gde predaje opštu sociologiju i sociologiju terorizma, ekspert za geopolitiku i čuje su knjige objavljivane i u SAD, stigao je do Parlamenta, a odluka Rai da se urgentno prekine saradnja sa njim jer tv ne može da plaća Putinovog „frulaša“.

Šta se desilo? Posle učešća Orsinija na tv i bure oko izjava, definisanog  kao Putinov pristalica, iako Orsini odgovara „onaj ko napad mene isti je kao i Putin“ Eni, multunacionalna firma za gas i struju koja je sufinansijer Odelenja za međunarodnu sigurnost univerziteta Luis odlučuje da ne obnovi ugovor o saradnji sa Univerzitetom (obrazloženje da je već i istekao pre dva meseca) i Orsini napušta univerzitet i Odelenje za međunarodnu bezbednost, a saopštenje daje isti taj Univerzitet.

Naime, poslednjih sedmica Orsini se pojavio nekoliko puta na jednom kanulu Rai, govorio o ratu u Ukrajini i izazvao žestoke kritike zbog svoje teorije koja se odnosi na NATO kojeg ocenjuje odgovornim za eskalaciju sukoba u Ukrajini koja je kulminirala ruskim bombardovanjem, a proširenje NATO na okolne zemlje smatra veoma opasnim.

Orsini je objašnjavao u tim emisijama da je „neohodno da se ruski regioni u Ukrajini kao što je Donbas i "okupirani ovih dana" priznaju kao ruski. Izjave da je „Putin već pobedio“ i „ako bi Putin rizikovao da izgubi rat u Ukarjini i morao da upotrebi nuklearno oružje a Evropa bi morala da bude suodgovorna“ izazvale su više nego buru smatrajući da Orsini potpaljuje medijsku kapislu.

Oluja je eksplodirala još više kada je izašla vest kako je za 6 učestvovanja koja su bila planirana za Orsinija RAI platio po 2.000 evra za jedan nastup, Rai urgentno prekida ugovor sa njim, stiglo se do Parlamenta i odluke da „RAI ne može da plaća Putinovog "frulaša". Zabranjeno je učešće na bilo kom državnom kanalu, a Orsini je samo izjavio da je od nekih drugih medija imao i veću ponudu za učešće, hteo je i besplatno da sarađuje sa kanalima RAI, ali njegove analize ne odgovaraju potentnim klikama počevši od Vlade.

                                                    

BONUS VIDEO: UDAR "KALIBRA": Rusi objavili snimak kako uništavaju ukrajinsku vojsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna