BURA U ITALIJI ZBOG POTEZA PRORUSKOG SENATORA: Jedan tvit pokrenuo lavinu, uvek je bio na strani Moskve i Pekinga

Milica Ostojić - Rim

27. 04. 2022. u 14:54

ITALIJA je 25. aprila slavila Dan oslobođenja, "Festa della Liberazione", a Vito Petroćeli, senator "Pokreta 5 zvezdica" i predsednik Komisije za spoljne poslove Senata, na svom Tviteru napisao je reč „LiberaZione“ sa umetnutim velikim slovom „Z“. Zbog toga se digla bura, pošto je to protumačeno kao aluzija na simbol koji koristi ruska vojska u Ukrajini.

БУРА У ИТАЛИЈИ ЗБОГ ПОТЕЗА ПРОРУСКОГ СЕНАТОРА: Један твит покренуо лавину, увек је био на страни Москве и Пекинга

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/trmh24

Momentalno je reagovao lider 5 zvezdica Đuzepe Konte, koji je pokrenuo proceduru usaglašavanja u svojoj stranci radi izbacivanja Petroćelija, zbog, kako je rekao, "sramne provokacije". Stigle su kritike, pljušte ocene kako je to sramno i stigli su zahtevi da podnese ostavku, ako neće izbaciće ga i može se računati da je Petroćeli već izbačen iz partije. Kontea je podržala i Demokratska partija (PD).

Sada se u Senatu iščitava pravilnik da bi se premestio nepoželjni šef poslaničke grupe pre nego što započne procedura izbacivanja. Petroćeli čeka, nema nameru da podnese ostavku, a Pokret 5 zvezdica ako ne nađe drugačiji put "razmišlja da svi članovi Komisije za spoljne poslove iz 5 zvezdica u Senatu podnesu kolektivnu ostavku" garantujući tako da on ne ostane na čelu Komisije.

Petroćeli je poznat kao član 5 zvezdica koji je uvek bio protiv podrške njegove partije Vladi Marija Dragija, a "u prošlosti kao senator koji se svrstavao često u prilog proruskim i prokineskim stavovima". Bura zbog slova "Z" traje već sedmicama, u martu se izjasnio protiv Rezolucije italijanskog Parlamenta da se Ukrajini pošalje ekonomska i vojna pomoć kao i protiv „Dekreta Ukrajina“ o slanju oružja.

Konte ne popušta, i zahteva izbacivanje iz 5 zvezdica, a iz Senata stižu oštri glasovi.

- To slovo Z uvreda je za slobodu, za vrednosti koje se zasnivaju na italijanskoj demokratiji, uvreda za one koji su poginuli za slobodu.

Italija je među prvim zemljama poslala "odbrambeno" oružje Ukrajini, sada se diskutuje da li će poslati „oružje za napad“, ali se podvlači da radi na „pozitivnom zaokretu, na povlačenju ruskih trupa i priznavanju samostalnosti ukrajinskom narodu“.

Pre nego što stigne odluka o neposlušnom senatoru, traži se od predsednice Senata Marije Elizabete Kazelati da interveniše jer „Petroćeli minira kredibilitet institucije i dovodi u stanje zbunjenosti sve političke snage“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!