OVO JE PAKAO U KOJI SU ZATVORILI ASANŽA: Okružen je pedofilima i džihadistima u kazamatu koji je nadaleko poznat po zlu (FOTO/VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

20. 04. 2022. u 15:15

BRITANSKI zatvor Belmarš je institucija koja i dalje baca senku na britansko pravosuđe. Uprkos zastrašujućim nazivima za ovaj kazamat, kao i strašnim izveštajima o uslovima koji vladaju iza njegovih zidova, Belmarš je zapravo novija zgrada, za razliku od drugih britanskih zatvora.

ОВО ЈЕ ПАКАО У КОЈИ СУ ЗАТВОРИЛИ АСАНЖА: Окружен је педофилима и џихадистима у казамату који је надалеко познат по злу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Ostali britanski zatvori za najopasnije prestupnike su uglavnom relikvije iz viktorijanskog perioda, poput Dartmura, Pentonvila i Barlinija.

Belmarš je otvoren 1991. godine i bio je prvi novi muški zatvor izgrađen u britanskoj prestonici posle više od jednog veka. Nalazi se u istorijskom delu jugoistočnog Londona, bivšem Kraljevskom arsenalu, gde se nekada proizvodila sva municija britanskih oružanih snaga.

Foto: Profimedia

Oko zgrade je mešavina poslovnog i stambenog prostora, i nema ograničenja u saobraćaju koja su česta oko zatvora, pa mnogi prolaze pored Belmarša a i ne znaju šta se unutra nalazi.

Ipak, sa velikim brojem poznatih zatvorenika, ovaj zatvor je sve više pod lupom javnosti. Džulijan Asanž, kome je sud danas odobrio ekstradiciju u SAD, gde mu preti 175 godina robije, je trenutno najpoznatiji zatvorenik.

U Belmaršu robija i čuveni britanski kriminalac i pljačkaš Čarls Bronson, koji je postao poznat po pretnjama i napadima na druge zatvorenike, kao i po filmu u kom ga je glumio Tom Hardi.

Bronsonov najpoznatiji incident se dogodio kada je jedan Iračanin, koji je robijao zbog otmice, naleteo na njega u prolazu i nije se izvinio. Bronson je rešio da se osveti, i uzeo za taoce zatvorenike među kojima su bili i trojica Iračana. Bronson ih je terao da ga golicaju po stopalima, a njegov glavni zahtev je bio da mu vlada obezbedi da prebegne u Libiju, u zamenu za puštanje talaca. To se naravno nije dogodilo, i Bronson je dobio dodatnih pet godina na svoju kaznu.

U Belmaršu su robijali i najpoznatiji britanski islamisti - Andžem Čudari, Abu Hamza, ali i čuveni kriminalac Roni Bigs, koji je izveo Veliku pljačku voza (takođe ekranizovana). Bigs je pobegao iz zatvora 1965. godine, i proveo narednih 36 godina u bekstvu u Australiji i Brazliku. Po povratku u Britaniju sproveden je pravo u Belmarš.

Foto: Profimedia

Hašim Abedi, brat Ahmeda Hasana koji je izveo bombaški napad na koncertu Ariane Grande, je takođe započeo svoj zatvorski život u Belmaršu. On je tokom izdržavanja kazne napao jednog čuvara, a taj zločin je objasnio sudiji sledećim rečima - "Jesam napao tu prljavu svinju, ali ne vidim nikakvu grešku u tome".

Među novim zatvorenicima je i Vejn Kuzens, policajac koji je kidnapovao, silovao i ubio Saru Everard, nakon što ju je lažno pritvorio koristeći se kovid pravilima. Očekuje se da Kuzens nikada neće napustiti Belmarš, pošto je osuđen na doživotnu robiju.

Još jedan zatvorenik koji će do kraja života ostati iza zidova Belmarša je Stiven Port, takozvani "Grajnder ubica". On je drogirao, silovao i ubio četvoricu muškaraca koje je pronašao preko aplikacije za upoznavanje koju koriste homoseksualci.

Foto: Profimedia

U istom zatvoru su i ozloglašeni Mihael Adebolajo i Mihael Adebovale, koji su na ulici iskasapili britanskog vojnika Lija Rigbija, nedaleko od samog Belmarša. Počinioci zločina su tvrdili da su morali da se osvete za smrt muslimana koje je ubila britanska vojska, a slučaj je posebno notoran zbog gnusnih snimaka ubistva koji su objavljivani na internetu.

Adebolajo je osuđen na doživotnu robiju, dok je Adebovale prebačen iz Belmarša u psihijatrijsku bolnicu.

Foto: Profimedia

Dugačak spisak ozloglašenih imena je zapanjujući u kontekstu kapaciteta Belmarša - 910 mesta. Ali ono što je još više učvrstilo zastrašujući imidž zatvora je Odeljenje visoke bezbednosti (HSU) sa 48 mesta.

Za ulazak u HSU potrebno je samo četiri minuta, pošto službenici prvo pažljivo pregledaju lice pojedinca putem daljinskih kamera. Ne mogu se istovremeno otvoriti dvoja vrata u jedinici. To je u suštini zatvor u zatvoru u kome su smešteni neki od najpoznatijih Belmaršovih zatvorenika.

Foto: Profimedia

Jedan od upravnika tog odeljenja je objasnio zašto postoji HSU sledećim rečima:

"Imamo mnogo zatvorenika visokog profila, kao i zatvorenika koji imaju sredstva da pobegnu. Tip zatvorenika koje imamo ovde se mnogo razlikuju od tipa zatvorenika u normalnom zatvoru. Robijaši ovde imaju sredstva i mogućnost da postignu rezultate koje zatvorenici negde drugde ne bi."

Foto: Profimedia

Čuvari koji rade u Odeljenju visoke bezbednosti imaju "radni vek" od samo tri godine, kako se ne bi povezivali sa robijašima koje čuvaju. Oni su takođe obučeni da uoče manipulaciju, kojoj su mnogi pritvorenici vični, kako bi iskoristili slabe tačke čuvara.

Kršenje pravila i discipline se ne toleriše. Svaki prekršaj znači zatvaranje 23 časa dnevno (u normalnom režimu to je 12 sati), a ako se ne poprave idu u "kutiju" - sobu u kojoj nema ničega osim jednog malog prozora.

Foto: Profimedia

Kako piše Raša Tudej, redak srećan trenutak u ovom zatvoru doneo je upravo Džulijan Asanž, koji je dobio dozvolu i nedavno se oženio svojom partnerkom Stelom Moris.

Foto: Profimedia

Mlada je kasnije rekla da je pričala sa sveštenicima u Belmaršu, koji su joj otkrili da u tom zatvoru nije bilo venčanja poslednjih 12 godina.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: KRAJ NA VEŠALIMA - Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)