RAT U UKRAJINI: Ruske trupe napreduju; Nastavljeno čišćenje Azovstalja od puka Azov (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 04. 2022. u 08:11 >> 00:00

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 56. dan. Rusija je za danas najavila prekid vatre kod čeličane u Mariupolju. Rusko ministarstvo odbrane ponovo je pozvalo ukrajinske vojnike koji se drže unutar čeličane Azovstalj u Mariupolju da polože oružje u sredu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске трупе напредују; Настављено чишћење Азовстаља од пука Азов (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printscreen telegram vysokygovorit/youtube rt

"Rusija će pobediti!"

Sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak razgovarao je sa đacima iz Mariupolja.

On im je obećao rusku pobedu i mir u gradu.

Vazdušna uzbuna

U centralnim delovima Ukrajine na snazije vazdušna opasnost. Zavijaju sirene.

 

Eksplozije u Donjecku, radi PVO

Nad predgrađem Donjecka – Makejevka trenutno se čuju eksplozije, radi protivvazdušna odbrana. Požar u gradu posle nedavnog pogotka ukrajinskog projektila.

Ranjen ratni dopisnik RT u Mariupolju

Dopisnik RT Boris Kuznjecov dopao je pod vatru u Mariupolju, incident se dogodio u oblasti Azovstalj i fabrike Iljič, navodi RT u ruskom Telegramu.

- Dopisnik RT Boris Kuznjecov našao se na udaru vatre u Mariupolju. Na snimku se vidi trenutak nakon incidenta. Incident se dogodio u oblasti Azovstal i fabrike Iljič, kada je naša filmska ekipa, zajedno sa Ruskim istražnim komitetom i JCCC DNR. , napredovali ka zgradi gradske bolnice, navodi se u poruci.

Foto AP

Ranjeno 9 civila u DNR

Devet civila je povređeno u granatiranju oslobođenih teritorija DNR od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

-Preko operativne linije ZSOK DNR dobijene su informacije o ranjavanju devet civila u posledicama granatiranja ranije oslobođenih teritorija republike od strane VSU, navodi se u saopštenju predstavništva.

 

Ubijeno dete u ukrajinskom raketiranju, 4 ranjeno

Broj povređenih u granatiranju sela Šahtjersk u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa porastao je na četiri, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

-Prema preliminarnim podacima, tokom granatiranja sela Šahtjersk ubijeno je dete rođeno 2015. godine, a povređena su još četiri civila, među kojima i dete, navodi se na Telegram kanalu misije.

 

Nacisti se kriju po bolnicama, dele oružje civilima

Trupe Oružanih snaga Ukrajine nalaze se u železničkoj bolnici u Slavjansku. Nacisti su postavili vatrene položaje u Dečjoj bolnici Lisičansk u LNR. Militanti u Nikolajevu na jugu Ukrajine masovno dele oružje stanovništvu.

 

Zarobljeni ukrajinski tenkovi

Ruska vojska zarobila je tenkove T-64 Oružanih snaga Ukrajine na Slavjanskom pravcu.

Vojnici su udarili i napravili brzi prodor, ukrajinska vojska je pokušala da pobegne, ali su opkoljeni i predali se zajedno sa tenkovima. Sada na saslušanju kažu da ništa nisu krivi.
Nakon zarobljavanja tenkova, crtaju se na njima simboli O, Z ili V kako ne bi gađali svoje.

Oborena Točka-U, poginulo dete u Šahtjorsku (DNR)

Sistemi PVO DNR oborili su projektil ukrajinskih trupa iznad Šahtjorska, saopštio je štab teritorijalne odbrane republike.

-Pretpostavlja se da je presretnuta raketa Točka-U, saopštio je štab na Telegram kanalu.

Napominje se da su u udaru fragmenata rakete u stambeno naselje tri osobe povređene, jedno dete je preminulo.

Foto printskrin telegram rybar

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe ispalile su u sredu uveče šest projektila iz BM-21 Grad na Jasinovataju u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

- Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 20.34 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Avdejevka – naselje Jasinovataja: Ispaljeno je šest raketa iz BM. -21 Grad, saopštilo je predstavništvo na Telegram kanalu.

Zarobljeni britanski plaćenik kaže da nije saglasan sa politikom Ukrajine o ruskom jeziku

Zarobljeni britanski plaćenik Šon Piner rekao je dopisniku RT Romanu Kosarevu da se ne slaže sa politikom Ukrajine u vezi sa ruskim jezikom.

Piner je dodao da se oženio ukrajinskom državljankom i da mu je potreban posao dok njen sin ne završi školu.

Podzemlje Azovstalja

Podzemni deo fabrike Azovstalj izgrađen je u sovjetsko vreme. Napravljeni su i bunkeri duboku ispod fabrike za slučaj mogućeg nuklearnog rata.

 

Civili pobijeni u bolnici

Vojni istražitelji sproveli su ispekciju bolnice u Mariupolju, koju su ukrajinci gađali. Pronađeno je na desetine tela civila

 

Teškim kalibrom po selu u LNR

Ukrajinski vojnici su u sredu gađali naselje Donjecki u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši šest granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Foto: EPA

Granatirano pet naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od početka srede ispalile više od stotinu granata i mina na teritoriju Donjecke Narodne Republike, uključujući i višecevne raketne sisteme BM-21 Grad, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od stotinu projektila iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad kalibra 122 mm, topova 122 mm i minobacača 120 mm, saopštila je Narodna milicija. saopštenje na svom Telegram kanalu.

Napominje se da su područja pet republičkih naselja bila pod granatiranjem.

Vojska DNR izbacila iz stroja 35 pripadnika VSU

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su snage DNR u današnjim borbama izbacile iz stroja 35 ukrajinskih „nacista“, jednu vatrenu poziciju i jedan tenk.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su eliminisali 35 ukrajinskih nacista, jedan vatreni položaj minobacača 120 mm, jedan tenk i dva oklopna transportera“, saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Zelenski trvdi da ne zna za ruski mirovni predlog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da nije ni čuo ni video dokument u vezi sa mirovnim pregovorima za koji Kremlj kaže da ga je poslao Ukrajini.

Foto Profimedia

Gubici DNR u današnjim borbama

Pet vojnika DNR poginulo za dan, 14 je povređeno, saopštila je Narodna milicija DNR.

Granatirano Zolotoje u LNR

Ukrajinske trupe ispalile su u sredu pet granata kalibra 122 mm na naselje Zolote-5 u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski i Kirovski okrug Donjecka, ispalivši 20 raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Granatiranje je zabeleženo od strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 17.55 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom – prim. aut.) – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski, Kirovski okrug): 20 projektila ispaljeno je iz BM-21 „Grad“ – saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Ukrajinci se povlače

Vojska Ukrajine se povlači. I za sobom ruši sve mostove i prelaze. One koje nije uništila je onesposobila za prelazak.

Rubežnoje pod punom kontrolom ruskih trupa


Nad ranije okupiranim gradom u LNR podignuta je zastava Rusije. Vojnici centra za obuku Ahmat SOBR zajedno sa ruskim vojnicima i jedinicama narodne milicije LNR istisnuli su nacističko smeće iz grada“, piše šef Čečenije.

 

Gradom po puku Azov

Ruski VBR "Grad" gađa položaje neonacista u fabrici Azovstalj. U toku je čišćenje pogona od pripadnika puka Azov čije je ovo poslednje utočište.

 

Holanđani šalju haubice 155mm Kijevu

Ukrajini se i dalje obećava svakakva vojna pomoć. Ovoga puta se javljaju „pokloni“ iz Holandije, koja bi trebalo da isporuči još neimenovani broj samohodnih topova kalibra 155 mm „PzH 2000“. U svakom slučaju, navodi Blumberg.

Izrael odobrio isporuku spasilačke opreme Ukrajini

Izraelski ministar odbrane odobrio je danas isporuku šlemova i prsluka ukrajinskim spasilačkim službama nakon razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom.

-Po zahtevu ukrajinske strane Izrael će obezbediti zaštitnu opremu za potrebe ukrajinskih spasilaca i hitnih službi, navodi se u saopštenju ukrajinske ambasade u Izraelu, navodi Rojters.

 

Bataljon DNR "Somalija" u napadu na Azovstalj

Legendarni jurišni bataljon DNR „Somalija“ na maršu kroz Mariupolj ka „Azovstalj“ – stanovnici pozdravljaju borce na ulicama.

Na Azovstalju se nastavlja čišćenje metalurškog kombinata od militanata Nacističkog puka Azov i vojske Oružanih snaga Ukrajine. Odvojenim jurišnim bataljonom „Somalija“ komandovao je čuveni Heroj DNR – komandant bataljona „Givi“.

 

Tenkovi i Čečeni čiste Azovstalj

Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se snimci „rada“ čečenskih i jedinica DNR uz pomoć ruskih trupa koje su došle od Kijeva.

 

Granatirana Aleksandrovka u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su u sredu Aleksandrovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet mina kalibra 120 mm, saopštila je republička kancelarija u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

 

Kijev je dovukao oko 7.000 plaćenika iz 63 zemlje

Od početka ruske vojne operacije, kijevske vlasti su privukle oko 7.000 stranih plaćenika u Ukrajinu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

Ruske jedinice uništavaju vatrene tačke puka Azov

U toku je napad na Azovstalj. Ruska armija koriti BVP-3 koji je naoružan topom od 100mm. Ciljevi su udaljeni do 1.500 m.

Foto: Printskrin

VBR "Grad" na brodu

Ukrajinska komanda odlučila da postavi lansere VBR Grad na srednji desantni brod Jurij Olifirenko.

Sada se brod nalazi u vodama ušća Dnjepar-Bug: tamo je prebačen radi pojačanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Herson.

Verovatno se „Jurij Olifirenko“ nalazi u istočnom delu ušća Dnjepra, bliže Aleksandrovki, što sužava područje njegovog traženja uz naknadno uništenje.

 

Džonson pozvao na human odnos prema zarobljenom Britancu

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je danas ruske vlasti da se humano odnose prema britanskom državljaninu koji je zarobljen u Ukrajini, dodajući da je on neko vreme služio u ukrajinskoj vojsci, ali da nije bio plaćenik.

Upitan o video snimku Ejdena Aslina, zarobljenog Britanca koji se pridružio ukrajinskim marincima, Džonson je pozvao rusku državu da se prema njemu ophodi "humano i saosećajno", prenosi agencija Rojters.

- Iako mi aktivno odvraćamo ljude od odlaska na poprište sukoba, koliko sam shvatio on je već neko vreme služio u ukrajinskim snagama i njegov položaj se veoma razlikovao od položaja plaćenika - rekao je britanski premijer poslanicima.

Berbok: Isporuke oružja Kijevu ne znače da smo strana u konfliktu

To što Nemačka podržava zemlje istočne Evrope u isporuci oružja Ukrajini ne čini tu zemlju stranom u sukobu, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Podržavamo one partnere koji mogu brzo da isporuče oružje sovjetske proizvodnje. U ovom slučaju, garantujemo kompenzaciju (za penzionisano oružje) kako bi ove zemlje mogle brzo da izvrše ove isporuke. Istovremeno, želim jasno da kažem da mi u vladi smo jednoglasni da nećemo postati strana u sukobu isporukom oružja - rekao je Berbok.

Kreće evakuacija iz Mariupolja

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko najavio je da se koridori za evakuaciju između Mariupolja i Zaporožja otvaraju od 14:00 po lokalnom vremenu (13 časova po našem).

Bojčenko je objavio da će stanovnici moći da se ukrcaju u autobuse iz Taganrogske ulice, kao i da će se zaustaviti u blizini čeličane Azovstal u kojoj se kriju ukrajinski vojnici.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da će plan evakuacije uključivati humanitarni koridor za žene, decu i starije.

Istekao rok koji je Rusija dala

Ultimatum Rusije ukrajinskim borcima koji su u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju da se predaju sada je istekao.

U saopštenju objavljenom rano jutros, rusko ministarstvo odbrane je navelo da su ruske snage otvorile humanitarni koridor iz fabrike Azovstalj "za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkih formacija" da "dobrovoljno polože oružje" kao i da evakuišu civile.

- Od 22:00 časa (po moskovskom vremenu) 19. aprila 2022. niko nije koristio navedeni koridor - dodalo je ministarstvo.

Rusija je rekla da će "još jednom" ponuditi Ukrajincima opciju "da prestanu da se bore i položi oružje" od 14 časova po moskovskom vremenu.

"Azovstalj" - pogled iz vazduha

Na društvenim mrežama objavljen je novi snimak iz fabrike "Azovstalj" u Mariupolju, gde je glavno uporište militanata "Azova" i ukrajinskih jedinica.

Šarl Mišel doputovao u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je danas u Kijev.

- Danas sam u Kijevu. U srcu slobodne i demokratske Evrope - napisao je Mišel na Tviteru.

On je objavio i fotografiju sa železničke stanice u glavnom gradu Ukrajine, gde ga je dočekao ambasadorka EU u Kijevu Mati Masikas.

Kanada i VB šalju Ukrajincima haubice

Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada su danas objavile da će uskoro ukrajinskoj vojsci obezbediti tešku borbenu opremu, uključujući artiljerijske sisteme - haubicu M777 od 155 mm.

Rusko MO: Ukrajinci smestili štab u školu

Ruske snage otkrile su štab ukrajinske teritorijalne odbrane u jednoj školi u Hersonu na jugu Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da su pripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane "koristili obrazovnu ustanovu za decu" kao uporište, prenosi Tass.

Dodaje se da je škola bila puna kutija sa municijom, oružjem, lekovima i vojnom opremom, koje su ruske trupe zaplenile.

U saopštenju se ističe da su "ukrajinski nacionalisti" u školi ostavili i dokumenta koja su pomogla ruskim snagama da identifikuju pripadnike teritorijalne odbrane u Hersonu.

Mariupolj u potpunoj blokadi, danas evakuišu civile

Gradonačelnik Mariupolja je rekao da Ukrajina planira da danas evakuše 6.000 civila iz Mariupolja.

Njegov zamenik Sergej Orlov rekao je da je situacija u gradu veoma teška.

- Veoma je teško razgovarati sa ljudima koji su u potpunoj blokadi više od 50 dana. Ne možemo ni da zamislimo kako izgleda njihov život. Dakle, razumete, u gradu ima oko 130.000 građana, oni su još uvek u Mariupolju i žive u stalnim ratnim uslovima, granatiranju, vazdušnim napadima. Juče je Rusija počela da koristi veoma teške bombe. Ne znam šta je to, ali zvuk od njih ide 50 do 60 kilometara oko Mariupolja. I pravi veliku štetu - rekao je Orlov.

Ubijen militant "Azova" koji se obratio grčkom parlamentu?

Prema pisanju grčkih medija militant bataljona Azov, koji se sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim obratio grčkom parlamentu, ubijen je u borbama sa ruskim snagama.

Ruski poslanik predlaže Zelenskom

Poslanik ruske Dume sa Krima Mihail Šeremet predložio je Vladimiru Zelenskom da razmeni samog sebe sa militante koji i dalje okupiraju fabriku Azovstalj u Mariupolju.

- Zelenski neka zameni samog sebe za ukrajinske naciste i militante iz "Azovstalja". To će verovatno biti prvi put da se ponaša dostojanstveno, kao čovek - rekao je Šeremet za agenciju RIA Novosti.

On kaže da Zelenski rat doživljava kao film, i tvrdi da predsednik Ukrajine šalje tuđe sinove i očeve u sigurnu smrt.

Ukrajinski komandant traži izlačenje iz Mariupolja

Sergej Volina, komandant ukrajinskih marinaca koji se bore u poslednjem uporištu Mariupolja, poručio je da su njegove snage suočene "sa svojim poslednjim danima, ako ne i satima" i apelovao da im se omogući izvlačenje iz opkoljene fabrike Azovstalj.

Komandant ukrajinske 36. specijalne brigade, čiji se pripadnici nalaze u opkoljenoj fabrici Azovstalj, u video poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk nalogu rano jutros naveo je da su ruske snage značajno nadmoćnije i uputio je svetskim liderima poziv za pomoć, prenosi Gardijan.

- Verovatno su ovo naši poslednji dani, ako ne i sati. Neprijatelj nas brojčano nadmašuje 10 prema jedan. Apelujemo i molimo sve svetske lidere da nam pomognu, Tražimo od njih da organizuju izvlačenje i odvedu nas na teritoriju treće države - saopštio je Volina.

Danas sastanak G20, spremaju se koraci protiv Rusije

U Vašingtonu se danas održava sastanak G20, a, kako su najavili zvaničnici zemalja čclanica, na njemu će biti usaglašene koordinirane akcije zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Dok u pojedinim zapadnim prestonicama tvrde da bi Rusija zbog svojih postupaka trebalo da bude u potpunosti isključena sa globalnih sastanaka, to nije stav drugih u G20, uključujući Kinu i Indoneziju, koja ove godine predsedava grupom.

Moskva je juče potvrdila da će ministar finansija Anton Siluanov predvoditi rusku delegaciju na pregovorima uprkos ponovljenim protestima zapadnih diplomata.

Novi ultimatum Rusa za predaju

Rusko ministarstvo odbrane postavilo je ukrajinskim borcima koji se kriju u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju novi ultimatum.

U saopštenju objavljenom u sredu rano ujutro, rusko ministarstvo odbrane navodi da su njegove snage otvorile humanitarni koridor od fabrike Azovstal "za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkih formacija" da "dobrovoljno polože oružje" kao i da se evakuišu civili.

- Od 22:00 časa (po moskovskom vremenu) 19. aprila 2022. niko nije koristio navedeni koridor - dodalo je ministarstvo.

Rusija je rekla da će "još jednom" ponuditi Ukrajini opciju "da prestane da se bori i polože oružje" od 14 časova (po moskovskom vremenu) u sredu, 20. aprila.

"Rusija će gađati trase za isporuku oružja"

Sjedinjene Države veruju da će Rusija ciljati rute koje se koriste za isporuku oružja, u pokušaju da uspori snabdevanje američkog i partnerskog oružja koje ulazi u Ukrajinu.

Ruske snage nisu često gađale pokretne mete poput konvoja ili železničkih isporuka, ali bi mogle da pokušaju da unište mostove, puteve i šine koje se koriste za transport oružja i zaliha u zemlju, rekao je neimenovani zvaničnik.

Poljanski: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso

Zapad koristi Ukrajince kao topovsko mesto u svom sukobu sa Rusijom, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

- Briga zapadnih kolega za Ukrajinu i Ukrajince je krajnje sebična. Njima trebaju Ukrajinci samo kao topovsko meso u svom ratu koji preko posrednika vode protiv Rusije sve do poslednjeg Ukrajinca  rekao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi TASS.

On je rekao i da civili u čeličani Azovstalj u Mariupolju mogu samo da služe kao "ljudski štit" ukrajinskim nacionalistima.

Bajden: Ne znam da li ću putovati u Kijev

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u utorak "da ne zna" da li će otputovati u Kijev nakon poziva ukrajinskog predsednika.

- Odgovor je da ne znam - odgovorio je Bajden novinaru tokom događaja u Nju Hempširu, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je u intervjuu za CNN emitovanom u nedelju da želi da Bajden poseti Ukrajinu i da očekuje da će predsednik SAD to i učiniti.

Bela kuća je u međuvremenu saopštila da Bajden verovatno neće putovati u Ukrajinu, ali da razmatraju da li da pošalju nekog drugog visokog američkog zvaničnika da se sastane sa ukrajinskim državnim vrhom i tako demomnstriraju solidarnost SAD sa predsednikom Zelenskim u trenutku dok se suočava sa sve intenzivnijim ruskim napadima na istoku zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)