MILIJARDA EVRA, ALI ZA ORUŽJE: U Parizu EU povećala izdvajanja za Ukrajinu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

11. 03. 2022. u 20:17

NAJKONKRETNIJE dostignuće dvodnevnog samita šefova država ili vlada EU u Parizu je što su za 500 miliona evra povećali pomoć u oružju Ukrajini, koja se tako popela na milijardu.

МИЛИЈАРДА ЕВРА, АЛИ ЗА ОРУЖЈЕ: У Паризу ЕУ повећала издвајања за Украјину

Foto AP

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je naglasio da se u ovom treškom trenutku skicira budućnost EU. Poručio je da su osmišljeni koraci ka strateškoj autonomiji EU i naglasio da je EU pokazala jedinstvo u proglašavanju sankcija bez presedana Rusiji i pružanju humanitarne i vojne pomoći Ukrajini.

Mnogo lepih reči o Ukrajini je izrečeno, ali njihov zahtev da ubrzanom procedurom uđu u EU, još uvek je na stolu. A da neće biti prečica, potvrdio je i francuski predsednik Makron:

- Ukrajini je otvoren put ka našoj Evropi, a Evropska komisija će dati mišljenje kao što to predviđaju ugovori.

Šarl Mišel je naglasio da EU ima ogromnu zavisnost od ruskih fosilnih energenata i da je namera da se toga oslobode.

- Pre dve sedmice smo se probudili u drugačijoj Evropi i drugačijem svetu - rekao je Mišel i naglasio da je "rođenje evropske odbrane formalno započeto na ovom samitu".

- Na ovom mestu koje je toliko ispunjeno istorijom, ispisuje se u ovom trenutku budućnost Ukrajine, ali i EU, i naših demokratija - poručila je predsednica EK Ursula fon der Lajen, istakavši da način odgovora na rusku invaziju odlučuje i sudbinu evropskog kontinenta.

Srednjoročni plan koji je iznela Fon der Lajen je da se EU oslobodi ruskih fosilnih goriva i strateški ulaže u obnovljive izvore energije. Sredinom maja predložiće alternative do 2027. za ruski gas i naftu. Navela je i da će se EU u sledećim mesecima koncentrisati na to kako da ojača odbranu.

Istovremeno je naglasila da se priprema četvrti paket sankcija koji će još više izolovati Rusiju, a pozdravila je i evropsku solidarnost u prihvatu više od dva miliona ukrajinskih izbeglica.

Domaćin, francuski predsednik Emanuel Makron istakao je da ruski napad na Ukrajinu predstavlja tragični zaokret u evropskoj istoriji, da je pozicija EU jasna, uz odlučnu osudu ruske agresije i neviđenu podrška Ukrajini.

- Mi Evropljani ne vodimo rat protiv Rusije, ali dajemo podršku Ukrajini koja brani demokratske vrednosti - rekao je Makron.

U sledećim mesecima, prema njegovim rečima, treba da se razmotri kako da se u širem smislu reorganizuje Evropa koja se suočila sa mnogim izazovima, kao što su hegemonizam, politički islam, rusko nadiranje i kineski uticaj.

Neki posmatrači sa strane su istovremeno zamerili organizatorima što je ovakav samit, u ratna vremena, kada ljudi stradaju u ratu, priređen u tako glamuroznom okruženju, među zidovima optočenim zlatom.

Učesnici su deklaracijom osudili ničim izazvanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu koja predstavlja flagrantno kršenje Povelje UN, naglasili da Rusija i njen saučesnik Belorusija snose punu odgovornost za rat i stradanje civila i pozdravili odluku Međunarodnog krivičnog suda da pokrene istragu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati