ŠALJU RAKETE UMESTO "MIGOVA 29": Naoružavanje Ukrajine zapadna vojna alijansa svela na sisteme za borbu protiv tenkova i projektile

R. DRAGOVIĆ

11. 03. 2022. u 07:13

UPRKOS enormnim svotama koje zapadne zemlje ovih dana odobravaju za pomoć Ukrajini, vojska ove države neprekidno traži pojačanje u vidu borbenih aviona, PVO sistema i sredstava za protivoklopnu borbu. Iz ugla branilaca, ovo naoružanje je preko potrebno za snažnije odupiranje ruskoj vojnoj intervenciji, ali sistem isporuke pokazuje i prve pukotine među saveznicima.

ШАЉУ РАКЕТЕ УМЕСТО МИГОВА 29: Наоружавање Украјине западна војна алијанса свела на системе за борбу против тенкова и пројектилe

Foto EPA

Ovaj arsenal u središtu je donacija u oružju koje Kijevu odobravaju NATO saveznici. Pored 350 miliona dolara koliko su NATO države odobrile Ukrajini u februaru, Kijevu je dotureno i oko 17.000 protivtenkovskih projektila i oko 2.000 raketa zemlja-vazduh "stinger".

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras najavila je u sredu da će ukrajinska vojska vrlo brzo biti naoružana dodatnim protivavionskim sistemima. Poznavaoci ovog naoružanja ističu da će to najverovatnije biti laki prenosni sistem malog dometa "starstrek". Reč je o oružju male težine (svega 14 kilograma) koje se ispaljuje sa ramena i ima efektivni domet do sedam kilometara.

Dosad najambiciozniji pokušaj isporuke borbenih aviona, uprkos velikom odjeku i medijskoj kampanji na Zapadu, definitivno je propao. Nameru Poljske da ojača Ukrajinu sa svojih 29 letelica "mig 29", ali isključivo preko američke vazduhoplovne baze Ramštajn i uz uslov da im kao kompenzaciju SAD ustupe svoje polovne avione F-16, Pantagon je glatko odbio.

Iza svega, kako se tumači, stoji poljska računica da će trampom starijih sovjetskih za savremenije američke avione napraviti dobar posao. Takođe, Amerika nije prihvatila da njena vojska bude posrednik u ovoj isporuci, jer bi time ušla u rizik da postane strana u sukobu. Čak i vašingtonski izvori kažu da bi slanjem "migova" za Ukrajinu iz Ramštajna, oružane snage SAD sebe proglasile legitimnom vojnom metom.

Kijev se nije glasno oglašavao o poljskoj ponudi, iako nema sumnje da bi rado prigrlili eskadrile "migova 29". Ova letelica u ukrajinskoj vojsci je domaća, piloti su obučeni, a njihova upotreba bi mogla da bude momentalna. Donacijom drugih, zapadnih, tipova aviona situacija bi bila potpuno drugačija.

Ipak, uprkos navijanju javnog mnjenja, procene Pentagona su da isporuka borbenih aviona ne bi značajno ojačala ukrajinsku odbranu. Pominje se čak i da još nisu uništeni svi avioni ukrajinske vojske, odnosno da su u operativnom stanju, ali da njihovo podizanje ništa ne bi promenilo u odnosu snaga. Rusija je najveći deo ukrajinskog prostora pokrila svojim PVO sistemima, pa bi učinak avijacije najverovatnije bio simboličan.

NEMCI DOSTAVLjAJU "STINGER" KIJEVU

DECENIJAMA pacifikovana Nemačka je već prvih dana sukoba najavila da će Ukrajini doturiti oko 1.000 protivtenkovskih projektila, 500 "stinger" raketa zemlja-vazduh. Nezavnično se govori i da će Nemci naoružati branioce Ukrajine starim haubicama D-3 kalibra 122 milimetra, zaostalih još iz vremena DDR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)