FRANCUSKA SE POVLAČI IZ MALIJA: Kraj mirovne misije posle devet godina

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

17. 02. 2022. u 21:19

FRANCUSKA je zvanično saopštila da posle devet godina prekida mirovnu akciju u Maliju, gde se njeni vojnici u oblasti Sahela i Share bore protiv džihadista iz redova Al kaide i Islamske države. Francuzi akcije vode uz manju podršku saveznika iz Danske, Češke, Velike Britanije i Estonije.

ФРАНЦУСКА СЕ ПОВЛАЧИ ИЗ МАЛИЈА: Крај мировне мисије после девет година

Foto AP

Na početku su imali oko tri hiljade vojnika, a njihov broj je narastao do 4.600. Povlačenje će trajati oko šest meseci, a francuske vlasti su obećale da će zadržati deo vojnika kao podršku zemljama u Gvinejskom zalivu. Van Malija, u regionu bi trebalo da ostane oko 2.500 do 3.000 njenih vojnika.

Posle dva državna udara u kratkom roku, za vojnu huntu koja je trenutno na vlasti u Maliju francuski vojnici više nisu dobrodošli. Ističu "imperijalističku politiku Francuske", a proterali su i njenog ambasadora. U Parizu navode da je na terenu umesto njih angažovano 800 članova privatne ruske vojne organizacije "Vagner" i bune se protiv ovog prisustva, da Rusi tu ne bi širili sferu uticaja. O tome su nedavno u Moskvi razgovarali Makron i Putin, a ruski predsednik je istakao da se radi o privatnoj firmi s kojom vlasti nemaju nikakve veze.

U misiji su živote izgubila 53 francuska vojnika. Smatra se da su džihadisti s druge strane imali oko dve hiljade žrtava. Francuski predsednik Makron ovo povlačenje ne smatra neuspehom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)