POGLEDAJTE KAKVU PUSTOŠ PRAVI A-10: Zbog toga je Varthog i dalje odličan jurišni avion (VIDEO)

P. Z. S. / nationalinterest.org

14. 02. 2022. u 00:04 >> 01:34

A-10 LETI u misijama bliske vazdušne podrške već skoro pedeset godina i nekoliko puta je planiran za penzionisanje, ali u borbi dokazani “Varthog” (Warthog) nastavlja da se pokazuje previše vrednim da bi bio poslat na otpad.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКВУ ПУСТОШ ПРАВИ А-10: Због тога је Вартхог и даље одличан јуришни авион (ВИДЕО)

Arhiva

Tokom protekle dve decenije borbenih operacija protiv terorizma širom sveta, nekoliko platformi je postalo nezvanični simbol američke vojske, poput višenamenskog vozila visoke mobilnosti na točkovima i Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II. Međutim, većina nas ih poznaje kao Humvi i Varthog.

Biće vam teško da nađete nekoga ko je nosio par čizama opšteg tipa u poslednjih dvadeset godina, a ko nije proveo dosta vremena u neudobnoj utilitarnoj kabini Hamvija. Dolaze u širokom spektru namenjenih različitim primenama, uključujući oklopne i neoklopne varijante, ali budimo iskreni jedni prema drugima... Čak ni oklopni Humvee nema šanse protiv vatrene moći američkog A-10 kada pogodi metu, pre svega zahvaljujući svom masivnom rotacionom topu od 30 mm GAU-8 Avendžer.


A-10 leti u misijama bliske vazdušne podrške već skoro pedeset godina i nekoliko puta je planiran za penzionisanje, ali u borbi dokazani Varthog nastavlja da se pokazuje previše vrednim da bi bio poslat na otpad. Na kraju krajeva, čak i tehno-vunderkind F-35 koji bi trebalo da zameni ostareli Varthoga nema jednu stvar koju pripadnici službe najviše vole u svojim avionima za blisku vazdušnu podršku: džinovski top koji vrišti BRRRRRRT!

Na veoma stvaran način, A-10 je počeo sa topom, a zatim su dizajneri napravili avion oko njega koji bi odgovarao njegovoj nameni kao hladnoratovskom ubici sovjetskih tenkova. Kada se hladni rat završio ranih 90-ih, a da nije zadovoljio želju A-10 da ubija “oklopne loše momke”, on je našao novu svrhu u pružanju neverovatno precizne vazdušne podrške trupama na zemlji.

Foto printskrin youtube Gung Ho Vids

Masivni top A-10 je uparen sa izuzetno otpornim trupom aviona koji je sposoban da apsorbuje veliki deo pogodaka malokalibarskim oružjem bez gubljenja koraka - što je važno jer nijedan avion ne ulazi u gustu pucnjavu kao Varthog. Nisko, sporo gađanje protiv teško naoružanih protivnika zahteva veliku balističku zaštitu i čelične živce. A-10 obezbeđuje prvo, a vazduhoplovstvo drugo.

Dakle, šta bi se dogodilo ako biste poslali A-10 američkog vazduhoplovstva na jednog od američkih Hamvija opšte namene? Pa, završiš sa jednim veoma svetim Humveejem. Ne brinite, ovo je samo vežba za mete, a u Humviju nema nikoga.

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna