"MI SMO PROTIVOTROV TIRANIJA" : Dobitnici Nobela za mir pozvali na zaštitu novinara

Tanjug

11. 12. 2021. u 08:02

SVETU je potrebno nezavisno izveštavanje kako bi se suprotstavio moći autoritarnih vlada, poručili su novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov prilikom ceremonije dodele Nobelove nagrade za mir u Oslu.

МИ СМО ПРОТИВОТРОВ ТИРАНИЈА : Добитници Нобела за мир позвали на заштиту новинара

Foto Tanjug

Resa, koja je sa Filipina, i Muratov, koji je iz Rusije, podelili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koja im je dodeljena za borbu za slobodu izražavanja u zemljama gde su se novinari suočavali sa stalnim napadima, uznemiravanjima i ubistvima.

 - Da, režimo i grizemo. Da, imamo oštre zube i jak stisak. Ali smo mi preduslov za napredak. Mi smo protivotrov tiraniji -  rekao je Muratov.

On je tokom predavanja, koje je održao sa Resom u Gradskoj kući u Oslu, upozorio na potencijalni rat između Rusije i Ukrajine, prenosi AP.

 - U glavama nekih ludih geopolitičara, rat između Rusije i Ukrajine nije više nešto nemoguće. Ali znam da se ratovi završavaju identifikacijom vojnika i razmenom zarobljenika", naveo je Muratov.

Resa, inače prva osoba sa Filipina koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, rekla je da je "era nadmetanja za vesti mrtva".

 - Moramo da pomognemo nezavisnom novinarstvu da preživi, prvenstveno tako što ćemo pružiti veću zaštitu novinarima i suprotstaviti se državama, koje napadaju novinare - navela je Resa.

Ceremonije u čast dobitnika Nobelove nagrade uglavnom se održavaju u Oslu i Stokholmu 10. decembra, na dan godišnjice smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela.

Međutim, zbog pandemije korona virusa, nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, književnost i ekonomiju uručene su na svečanostima u rodnim gradovima laureata.

BONUS VIDEO:

PRIKAZANA MAKETA LOGORA: Na Pravnom fakultetu održana tribina o Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...