IGRE OKO OLIMPIJSKIH IGARA: Kanada diplomatski bojkotuje OI u Kini, Francuska neće

D. D. S.

09. 12. 2021. u 14:55

SVE je više političkih igara oko Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine. Sjedinjene Države bile su prve koje su najavile ove nedelje da njihovi državni zvaničnici neće prisustvovati Igrama, u nastojanju da pošalju poruku Kini o stanju ljudskih prava u toj zemlji. Sledile su ih Britanija, Australija. Juče se ovom "jatu" priklonila i Kanada, dok je, istovremeno, Francuska, koja bi trebalo da bude domaćin letnjih Olimpijskih igara 2024. godine, rekla "ne" bojkotu.

ИГРЕ ОКО ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА: Канада дипломатски бојкотује ОИ у Кини, Француска неће

Foto: Printscreen/Jutjub/ABC njuz

- Francuska neće slediti primer nekih drugih zapadnih vlada i bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu u februaru, iako se svako kršenje ljudskih prava u Kini mora osuditi - izjavio je danas francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker. Što se tiče diplomatskog bojkota, Francuska to neće učiniti.

Prema njegovim rečima, sport je svet za sebe koji mora biti zaštićen od političkog mešanja, prenosi agencija Rojters.

- Ministarka sporta Roksana Marasineanu prisustvovaće Olimpijskim igrama u Pekingu - izjavio je Blanker.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan je, međutim, nešto ranije izjavio da bi Pariz trebalo da zauzme zajednički stav sa drugim zemljama Evropske unije o mogućem diplomatskom bojkotu. I nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Evropa mora da pronađe zajednički odgovor na pitanje diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Berbok je rekla da slučaj kineske teniserke Peng Šuaj, čiji je nestanak postao pitanje međunarodne zabrinutosti, posle njenih navoda da je seksualno zlostavljana, treba da se nastavi.

- Kada žena iznese takav prigovor, to mora da se čuje u međunarodnom kontekstu. Moramo da nastavimo sa slučajem i dođemo do zajedničkog odgovora - rekla je Berbok u Parizu tokom prvog putovanja u inostranstvo kao šefice nemačke diplomatije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!