BELORUSKI KGB OTKRIO STRAŠAN PLAN: Sprečili ukrajinsku operaciju, Lukašenko otkrio detalje

Novosti online

01. 12. 2021. u 20:22

KRIJUMČARENjE oružja čiji je pokušaj predaje migrantima na granici sa Poljskom presreo KGB Belorusije, dolazilo je iz Ukrajine, a ilegalni promet počeo je pre migrantske krize, izajvio je u intervjuu za RIA Novosti beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

БЕЛОРУСКИ КГБ ОТКРИО СТРАШАН ПЛАН: Спречили украјинску операцију, Лукашенко открио детаље

Foto: Profimedia/Vikipedija

Lukašenko je istakao da su oružje hteli da upotrebe protiv predsednika Belorusije, ruske vojne baze i novinara, uključujući dopisnika „RT“ Konstantina Pridibajla.

- Mi smo to primetili, mislim, pre tri nedelje, a počeli smo da pratimo još ranije. Ovaj promet oružja već dolazi iz Ukrajine, to je katastrofa - primetio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, krijumčarenje ide preko ukrajinske granice, a jedan slučaj je zabeležen iz Donbasa preko ruske granice.

- Za dve godine jedan slučaj, sve ostalo je išlo preko ukrajinske granice. I počelo je pre izbeglica. I već smo prikazivali ta tajna skrovišta na televiziji, priveli smo ljude - rekao je on.

Predsednik Belorusije objasnio je da je „oružje bilo namenjeno posle predsedničkih izbora za eliminisanje predsednika i vršenje terorističkih napada na teritoriji Belorusije“.

- Presekli smo protiv ruske vojne baze... protiv naših novinara, protiv vašeg novinara Kostje Pridibajla... On se takođe našao na sankcionom spisku. Privodili smo ljude... Organizatori su bili... Amerikanci i Belorusi koji su privedeni u Moskvi. A oružje ─ tamo su pravljena skrovišta, otkrili smo jedno skrovište u blizini Minska. Policija i KGB su čekali, došao je čovek po oružje i priveli smo ga tamo, na licu mesta - ispričao je beloruski lider.

On je dodao da su kriminalci hteli da iskoriste oružje za organizovanje sukoba u izbegličkom kampu.

Kako je rekao, kada su polivali ljude hemikalijama na granici, tada su upotrebili oružje. To bi moglo da izazove u najmanju ruku granični sukob, a ko zna u šta bi se to dalje pretvorilo.

- Pripadnici KGB-a otkrili su pokušaj da se tamo prebaci oružje, kada su tek planirali i počeli smo da čuvamo taj kamp. Naši graničari u potpunosti čuvaju kamp da tamo niko ne bi prišao - dodao je Lukašenko.

On je napomenuo da kada beloruski graničari ne bi čuvali taj kamp, „bio bi kao drugi kampovi, kao što imaju u Evropskoj uniji, takvi privremeni kampovi“.

- Moram reći da bi već odavno došlo do sukoba na granici sa Litvanijom i Poljskom. Stoga moramo da štitimo taj kamp od prodora oružja koje dolazi iz ratne zone, iz Ukrajine, preko tamošnje ukrajinske granice, na teritoriju Belorusije - konstatovao je Lukašenko.

Ranije je beloruski KGB priveo čoveka koji je prevozio oružje za terorističke grupe u zemlju i koji je uspeo da napravi nekoliko skrovišta. Protiv privedenog Sergeja Sokolova pokrenut je krivični postupak zbot terorističkog akta. Prema rečima portparola KGB-a, strani pokrovitelji su Sokolovu poverili zadatak opremanja skrovišta vatrenim oružjem, municijom i eksplozivnim napravama u raznim delovima Belorusije. Ova skrovišta bila su namenjena drugim ekstremističkim grupama koje su pokušale da formiraju strane obaveštajne službe.

Nekoliko hiljada migranata poslednjih nedelja se okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu bezbednost, kon centrisale vojsku i osujetile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantuje, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritoriju belorusije i veštački zaoštrava situaciju sa izbeglicama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara