„BLUMBERG“ O ENERGETSKOJ KRIZI U EVROPI: Geopolitički bogovi šalju Putinu dar s neba

Novosti online

09. 10. 2021. u 18:08

RUSIJU ne treba kriviti za energetsku krizu koja je potresla Evropu, piše američka agencija „Blumberg“.

„БЛУМБЕРГ“ О ЕНЕРГЕТСКОЈ КРИЗИ У ЕВРОПИ: Геополитички богови шаљу Путину дар с неба

Foto Tanjug

Autor članka navodi da je Rusija u poslednjih nekoliko meseci zaista dobila mogućnost da ojača svoj status velike države.

„Geopolitički bogovi šalju Putinu dar s neba“, piše autor i dodaje da se energetska kriza, kratkoročno gledano, može zaustaviti samo uz veći izvoz ruskog gasa.

Evropski političari, smatra on, odlično shvataju da će se situacija na gasnom tržištu uskoro najverovatnije pogoršati i da Evropljanima ostaje samo da se uzdaju u blagu zimu.

- To će Putina staviti u istu ravan sa majkom prirodom, komentariše analitičar situaciju uz dozu ironije i ističe da, prema njegovom mišljenju, ruskog lidera ne treba nazivati vinovnikom krize.

Autor članka kaže i da trenutnu krizu ne treba gledati kao na nekakav usamljeni slučaj već kao na „prozor u budućnost“ u kojoj će situacija po pitanju obezbeđivanja energenata biti krajnje nepredvidiva.

Podsetimo, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da pomogne da se stabilizuju rastuće cene energenata u svetu, cene gasa na svetskom tržištu počele su značajno da opadaju, naveli su britanski mediji.

Cena gasa je 6. oktobra postavila je novi istorijski rekord, dostigavši vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Do kraja dana, nakon obraćanja Putina, cena je pala za preko 600 dolara.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)