U SRBIJI NEMA ZIME: U podzemnim skladištima ima više gasa nego što godišnje trošimo!

Novosti online

06. 10. 2021. u 21:54

SRBIJA trenutno nema nikakvih problema sa gasom i u podzemnim skladištima ima dovoljnih količina, rekao je Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

У СРБИЈИ НЕМА ЗИМЕ: У подземним складиштима има више гаса него што годишње трошимо!

Foto Tanjug

On je poručio da građani ne treba da brinu o predstojećoj zimi, jer će svi biti snabdeveni gasom i to po cenama koje su prihvatljive.

- U podzemnom skladištu Banatski dvor, gde se gas čuva preko leta za potrebe zime, ima ga i više nego što ga u proseku godišnje trošimo i prema tome nema nikakvih problema i opasnosti da će doći do nekog nestanka, kaže Vuletić za Tanjug.

Što se tiče situacije na svetskom tržištu, Vuletić je rekao da je gas postao ne samo energetsko već i političko pitanje, jer je njegova cena skočila nekoliko puta više nego što je normalno.

Objasnio je da Srbija i sve zemlje koje su ugovorile nabavku gasa po određenim cenama nemaju sada problema kako sa poskupljenjem ovog energenta, tako ni sa njegovim snabdevanjem.

- Mađari su, recimo, sklopili ugovor sa Gaspromom o snabdevanju gasom za sledećih 15 godina. Svaka država koja drži do sebe misli svojom glavom i tako reguliše i pitanje energenata, ističe on.

Nova gasna interkonekcija

Dodao je da su mnoge zemlje u Evropi mislile da će ometanje izgradnje „Severnog toka 2“ biti bez posledica te istakao da su sada uvidele da su napravile veliku grešku, jer nemaju dovoljno zaliha gasa.

„Severni tok je trebalo da bude završen pre godinu dana i Evropa ne bi imala nikakvih problema, jer je kapacitet tog gasovoda 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje“, navodi on.

Ističe da oni koji su mislili da mogu da se „igraju“ gasomsada su u situaciji da gasa na tržištu nema i moraju da plate četiri do pet puta veću cenu nego oni koji su unapred ugovorili cenu i koji se snabdevaju u regularnim uslovima.

On objašnjava da je gas roba kao i svaka druga“ i da u situaciji kada je nestašica gasa u Evropi cena mora da ide gore, jer istočni deo Azije troši ogromne količine gasa, pošto se tamo preselila svetska industrija.

Foto Tanjug

- Rusi svoj gas isporučuju na to tržište i nisu planirali da će evropsko tržište zahtevati veće količine gasa od predviđenih. Sada moraju da prebacuju neplanirane količine gasa sa istoka prema Evropi, a to košta i cena mora da ide gore, objašnjava Vuletić.

Zaključio je da je kriza ovog energenta na svetskom nivou veštački izazvana i tvrdi da su je zapadne sile svesno napravile, zabranjujući izgradnju „Severnog toka“.

Gasa na svetskom tržištu ima i njegova raspodela može biti kao i pre energetske krize, poručio je Vuletić i dodao da je ova situacija nastala samo zato što je „nekome smetalo“ da Rusija izgradi „Severni tok 2“.

Kao potvrdu toga da gasa na globalnom nivou ima Vuletić je najavio da je u planu izgradnja Severnog toka 3“, kao i „Balkanskog toka 2“.

-Prema tome, Evropa brine o sebi. Samo je ovog puta poslušala nekoga koga nije trebalo te je došla u ovakvu situaciju, rekao je on.

Vuletić je istakao da ova situacija sa gasom na globalnom nivou Srbiju ne dotiče, jer pored toga što ima dovoljne zalihe ovog energenta, naša zemlja ima povoljan tranzitni položaj te je svaka bojazan od poskupljenja i nestašice gasa u našoj zemlji neosnovana.

-Srbija postaje tranzitna zemlja i kada imamo korist od tranzita i kada treba da snabdevamo preko naše teritorije i druge zemlje u Evropi, nećemo imati nikakvih problema sa gasom, kaže Vuletić.

Srbija, prema njegovim rečima, ima cene ugovorene sa „Gaspromom“ i sve promene na tom nivou rešavaju se u dogovoru sa kompanijom, ali bez većih odstupanja.

- Ako bude povećanja ili smanjenja cena u našoj zemlji, biće u malim količinama, tako da ne treba da brinemo – svi će biti snabdeveni gasom i to po cenama koje su prihvatljive, rekao je Vuletić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je Srbija tešku krizu predupredila istorijskim dogovorom sa Rusima i da je gas kroz našu zemlju potekao gasovodom dužine 400 kilometara.

Takođe, dodao je da Srbija sada kupuje gas po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je cena u Evropi katapultirana na rekordnih 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara tokom današnjeg trgovanja.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)