PRERANO ZA KRAJ KOREJSKOG RATA: Pjongjang ne pristaje na predlog Seula da se okonča primirje

D. D. S.

24. 09. 2021. u 12:26

POZIV Južne Koreje da zvanično proglasi kraj Korejskog rata je preuranjen, jer nema garancije da će voditi ka povlačenju "američke neprijateljske politike" prema Pjongjangu.

ПРЕРАНО ЗА КРАЈ КОРЕЈСКОГ РАТА: Пјонгјанг не пристаје на предлог Сеула да се оконча примирје

Foto: Printskrin Twitter/@holidaybot4000

Poručio je to Pjongjang na predlog predsednika južnog suseda sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da dve Koreje sa Sjedinjenim Državama i Kinom naprave deklaraciju. Južna i Severna Koreja su tehnički i dalje u ratu, pošto se sukob među njima koji je trajao od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne mirovnim ugovorom.

Iz Pjongjanga je poručeno da "glavni prioritet u stabilizaciji situacije na korejskom poluostrvu i osiguranju mira na njemu jeste povlačenje neprijateljske politike i politike duplih standarda Sjedinjenih Država." Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden u obraćanju Skupštini UN rekao da SAD žele "trajnu diplomatiju" za rešavanje krize oko severnokorejskog programa nuklearnih i balističkih projektila. Severna Koreja je odbacila američke uvertire u dijalog, a čelnik agencije UN za atomski nadzor rekao je da nuklearni program Pjongjanga ide "punom parom". Severna i Južna Koreja testirale su prošle nedelje balističke rakete, što je jedan od poslednjih poteza u trci naoružanja dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju