ZELENSKI NA SASTANKU SA BAJDENOM: Glavne teme - "ruska okupacija Krima" i Severni tok 2

Novosti onlajn

01. 09. 2021. u 22:46

PREDSEDNIK Amerike Džozef Bajden primio je u Beloj kući predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a kako prenose mediji, ukrajinski lider je rekao da želi da sa sagovornikom razmotri situaciju u Donbasu, „rusku okupaciju Krima“ i bezbednost u Crnom i Azovskom moru.

ЗЕЛЕНСКИ НА САСТАНКУ СА БАЈДЕНОМ: Главне теме - руска окупација Крима и Северни ток 2

Foto: AP Photo/Evan Vuči

Istovremeno, dve zemlje su usvojile zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će nastaviti da istupaju protiv projekta gasovoda „Severni tok 2“i da ga tretiraju kao pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti.

- SAD su naš strateški partner i podržavaju naš suverenitet i teritorijalnu celovitost - rekao je Zelenski na početku sastanka s Bajdenom.

Američki predsednik je rekao da će sa gostom iz Ukrajine razgovarati o merama za podršku Ukrajini u cilju njene pune evrointegracije.

- Amerika ostaje privržena suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine suočene sa ruskom agresijom i podržava napore Ukrajine u pravcu evrointegracija - istakao je on.

Istovremeno, na sajtu predsednika Ukrajine objavljen je tekst zajedničke izjave u vezi sa strateškim partnerstvom dve zemlje u kojem se, između ostalog, navodi da će Amerika nastaviti da sarađuje sa Ukrajinom "kako bi Rusija bila pozvana na odgovornost za agresiju".

Kada je reč o „Severnom toku 2“ ističe se da Sjedinjene Države nameravaju da nastave primenu mera koje predviđa zakonodavstvo i energetska diplomatija s ciljem da se očuva uloga Ukrajine kao tranzitne zemlje za ruski gas i da se osiguraju isporuke gasa Ukrajini u prelaznom periodu. Takođe cilj je da se Kremlj onemogući da koristi energetiku kao geopolitičko oružje.

Zelenski je juče počeo posetu Americi. Pre Bajdena on se sastao sa američkom ministarkom enegretike Dženifer Grenholm, kao i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

(Sputnjik)

Bonus video: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili