ORBAN U "RATU" SA EU: Mađarska odlučuju - odobrena pitanja za referendum

Novosti online

30. 07. 2021. u 19:35

MAĐARSKA Nacionalna izborna komisija odobrila je danas vladinu listu pitanja za budući referendum o pitanjima LGBT, za koji premijer Viktor Orban kaže da je deo "ideološkog rata" sa Evropskom unijom.

ОРБАН У РАТУ СА ЕУ: Мађарска одлучују - одобрена питања за референдум

Foto: John Thys, Pool Photo via AP/Jutjub/M F P

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, predložio je referendum o zakonu vladajuće partije kojim se zabranjuje da se u školama deca uče o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima, pojačavajući nesuglasice sa EU, preneo je Rojters.

Referendum bi trebalo da se održi početkom 2022. godine.

Orban se suočava sa teškim izborima sledeće godine i, kako dodaje britanska agencija, postao je sve radikalniji u socijalnoj politici kako bi, prema njegovim rečima, zaštitio tradicionalne hrišćanske vrednosti od zapadnog liberalizma.

Mađari će na referendumu biti upitani da li podržavaju održavanje radionica raznih seksualnih orijentacija u školama, bez roditeljskog pristanka i da li smatraju da procedure promene pola treba da se promovišu među decom.

Takođe će biti upitani da li materijal koji može da utiče na seksualnu orijentaciju treba da se pokazuje deci bez ikakvih ograničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)