ORBAN PITA MAĐARE O GEJ PROPAGANDI: Trvenja između Brisela i Budimpešte oko reformi prete da zatvore mađarskoj evropske fondove

I. S.

22. 07. 2021. u 22:47

PREMIJER Mađarske Viktor Orban najavio je referendum o pitanjima zaštite dece od LGBT propagande.

ОРБАН ПИТА МАЂАРЕ О ГЕЈ ПРОПАГАНДИ: Трвења између Брисела и Будимпеште око реформи прете да затворе мађарској европске фондове

Viktor Orban / Foto AP

To je odgovor Budimpešte na pritiske iz Brisela zbog mađarskog zakona o zaštiti najmlađih kojim se ne dozvoljava ulazak LGBT aktivista i seksualne propagande u obdaništa i škole.

- Mađarski zakoni ne dozvoljavaju seksualnu propagandu u vrtićima, školama, na televiziji, kao ni u reklamama - poručuje Orban u video-snimku, objavljenom na "Fejsbuku", dok Judit Varga, ministarka pravosuđa, dodaje da Evropska komisija "ucenjuje" Budimpeštu stavom Evropske komisije da je reč o diskriminaciji pripadnika LGBT zajednice.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders optužio je Orbana da "u Mađarskoj postoje sistemski problemi sa vladavinom prava" i zapretio da je Evropska komisija spremna da upotrebi sva sredstva da zaštiti demokratiju u ovoj članici. Trvenja na relaciji Budimpešta - Brisel mogla bi da eskaliraju u pravcu zatvaranja fondova EU za Mađarsku dok ova zemlja ne sprovede tražene reforme.

U Evropskom parlamentu sve su glasniji oni koji zbog štetnog ponašanja nekih članica traže reperkusije. Parlament je čak zapretio tužbom i samoj Evropskoj komisiji ako se ne pokrenu pravni mehanizmi koji bi završili smanjenjem sredstava za članice koje se ogreše o pravne odredbe EU.

Orbanov šef kabineta, Gergelji Guljaš, međutim, poručuje da "za Mađarsku postoji mnogo više argumenata u korist članstva EU, nego protiv nje, i da je pridruživanje EU bilo u nacionalnom interesu i tako treba da ostane", ali dodaje da je Mađarska verovala da ima pravo da komentariše i donosi odluke o sebi i pitanjima u kojima nije predala ovlašćenja institucijama EU. A Gabor Bodiš, novinar iz Budimpešte, nedavno je prokomentarisao da bi Orban mogao da raspiše i referendum o istupanju Mađarske iz EU, "ukoliko proceni da je u Briselu isuviše kritika na njegov račun".

SPORNI I ISTOPOLNI BRAKOVI

MAĐARSKI Fides je, kao i vladajuća Partija prava i pravde u Poljskoj, pod zvaničnom istragom EU zbog sumnje na kršenje evropskih pravnih standarda. Ni Mađarska, ni Poljska ne dozvoljavaju gej brakove, a u obe zemlje postoje zakone koje LGBT parovima zabranjuju usvajanje. U mađarskom Ustavu brak se definiše isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024