BOMBAMA NA HAKERE: Amerika razmatra mogućnost vojnog odgovora na sajber napade

Novosti online

07. 06. 2021. u 21:17

AMERIČKI stručnjaci za internet bezbednost već duže vreme upozoravaju na opasnost od ransomvera (ransomware - ucenjivački virusi), a koliko su takvi hakerski napadi opasni pokazuju nedavni udari na zdravstvene institucije zbog kojih je jedna žena u Nemačkoj umrla, kao i dva napada naftovod u SAD.

БОМБАМА НА ХАКЕРЕ: Америка разматра могућност војног одговора на сајбер нападе

Foto: Depositphotos

Zbog takve situacije, administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena razmatra više različitih mogućnosti odgovorila na te napade. Jedna od njih uključuje čak i - vojni odgovor!

Da odgovor pravim oružjem na napade u virtualnom svetu nije isključen, vidi se i iz komentaru američke sekretarke za trgovinu Đine Raimondo, koja je na o vojnoj akciji kao odgovoru na ransomver napade odgovorila da se "razmatraju sve opcije". Prethodno je direktor FBI-a Kristorer Rej sajber napade uporedio sa terorističkim pretnjama od pre 11. septembra.

Komentari visokih američkih zvaničnika ukazuju na to da su i oni postali svesni hakerskih pretnji i potencijalnih opasnosti, pogotovo u slučaju napada na osetljivu infrastrukturu. To bi trebalo da bude i tema razgovora Bajdena i Putina ovog meseca u Ženevi.

Stručnjaci za sajber bezbednost, sa kojima su razgovarali novinari britanskog Guardiana, smatraju da će Bajden Putinu preneti "jasnu poruku" da bi, ukoliko se situacija ne promeni, sledeći korak mogla da bude biti destabilizacija servera sa kojih sajber napadi dolaze.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)