BAJDEN SE OGLASIO O BELORUSIJI: Podržao EU, oštre sankcije za Minsk

Novosti online

25. 05. 2021. u 09:56

AMERIČKI predsednik Džo Bajden podržao je poziv EU da uvede ciljane ekonomske sankcije i druge mere Belorusiji i naložio je administraciji da preduzmu adekvatne mere za pozivanje na odgovornost onih koji su umešani u incident sa avionom „Rajan era“ i u hapšenje jednog od osnivača Telegram-kanala „Neksta“ Romana Protaseviča.

БАЈДЕН СЕ ОГЛАСИО О БЕЛОРУСИЈИ: Подржао ЕУ, оштре санкције за Минск

Foto: EPA

- Pridružujem se mnogim pozivima na međunarodnu istragu radi razjašnjavanja činjenica tog događaja. Pozdravljam saopštenja da je EU tražila uvođenje ciljanih ekonomskih sankcija i drugih mera - izjavio je Bajden.

Predsednik Amerike smatra da su poslednji događaji "uvreda međunarodnih normi".

- Činjenica da je Belorusija sprovela prisilnu promenu pravca komercijalnog aviona koji leti iz jedne zemlje EU u drugu, kao i hapšenje Romana Protaseviča direktna su uvreda međunarodnih normi - navedeno je u Bajdenovoj izjavi.

S tim u vezi, istakao je da Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju te akcije Minska.

Istovremeno, u izjavi se navodi da je moguće da je snimak saslušanja Protaseviča snimljen pod prinudom.

- Zajedno sa drugim zemljama, SAD pozivaju na njegovo oslobađanje, kao i stotina političkih zatvorenika - dodao je Bajden.

On je izrazio podršku beloruskom blogeru Protaseviču i bivšoj predsedničkoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj.

- SAD nastavljaju da podržavaju beloruski narod u njegovoj borbi - rekao je.

Belorusija prizemljila avion "Rajan Era", uhapšen opozicionar

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu "Neksta", koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)