GODINA MRŽNJE PREMA SRBIMA U HRVATSKOJ: SNV objavilo redovni godišnji bilten

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

07. 04. 2022. u 23:23 >> 23:24

”UBIJ Srbina”, ”Hrvatska do Zemuna”, ”Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, samo su neki od grafita koji su preplavili Hrvatsku.

ГОДИНА МРЖЊЕ ПРЕМА СРБИМА У ХРВАТСКОЈ: СНВ објавило редовни годишњи билтен

Foto: V. N.

 U redovnom godišnjem biltenu Srpskog narodnog veća zabeleženo je u 2021. godini čak 506 slučajeva revizionizma, govora mržnje i nasilja prema Srbima, što je drastično veći broj od godine pre toga. Zabeleženo je i deset puta više grafita sa porukama mržnje prema Srbima i njihovim institucijama i strankama u Hrvatskoj.

Najčešće su poruke mržnje protiv Srba komponovane sa veličanjem ustaštva i NDH, a najviše je grafita u Zagrebu. Ne tako davno ispisan je ”Noću sanjam mrtve Srbe” i ”Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, uz iscrtavanje ustaškog ”U”.

U porastu su i fizički napadi na Srbe, pa je prošle godine bilo čak 26 slučajeva kada su napadnuti širom Hrvatske. Bivša pravobraniteljica Lora Vidović ocenila je da je srpsko nacionalno poreklo u Hrvatskoj i danas predmet netrpeljivosti i mržnje. Nisu izostale ni poruke mržnje nakon katastrofalnog zemljotresa na Baniji, gde su stradali i Srbi i Hrvati. Pridružio se tome i sisački biskup Vlado Košić koji je za ”stradanje Hrvata kroz vekove” optužio Turke, komuniste i Srbe.

Foto: Novosti arhiva

Srbi su vređani i u Hrvatskom saboru, najčešće od marginalizovanih političara. Pupovca se uspoređivalo sa Gebelsom, a za Srbe se često koristila kvalifikacija da su četnici. Traženo je da se maknu spomenici podignuti na sećanje na antifašističku borbu, jer su proglašavani četničkim.

U biltenu SNV-a se konstatuje da predsednik Hrvatske Zoran Milanović nije smirivao tenzije, već da je delovao obratno. Navode se primeri kada je koristio zaoštrenu retoriku koja je još više otežala položaj srpske zajednice u Hrvatskoj. Milanović je, tvrde u biltenu, ”iskazao i stanovitu potporu osuđenom ratnom zločincu Mihajlu Hrastovu”, koji je likvidirao Srbe na Koranskom mostu.

I dalje se nesmetano koristi ustaški pozdrav Za dom spremni, a obeležava se i 10. april, dan kada je stvorena takozvana NDH. Navijači često izvikuju ”živela NDH i ubij Srbina”, a u Šibeniku je osvanuo grafit ”dobar Srbin, mrtav Srbin”. Nastavlja se i uništavanje imovine Srba u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO - VOJNA VEŽBA Zajednički udar 2020. Pasuljanske livade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri