HAKER KOJI JE UPAO U A1 IDE U OSNOVNU ŠKOLU! Maloletnik iz Slavonskog Broda ukrao 100.000 ličnih podataka

Novosti online

15. 02. 2022. u 18:37

KAO počinitelja hakerskog upada u sistem hrvatskog A1 i krađu ličnih podatka najmanje 100.000 korisnika tog operatera policija je identifikovala maloletnika iz Slavonskog Broda.

ХАКЕР КОЈИ ЈЕ УПАО У А1 ИДЕ У ОСНОВНУ ШКОЛУ! Малолетник из Славонског Брода украо 100.000 личних података

OPREZ Foto AP

Haker koji je upao u A1, ukrao lične podatke i tražio oko pola miliona dolara u kriptovalutama ima, kako saznaje Indeks, nepunih 15 godina.

Počinitelja policija svrstava u kategoriju mlađeg maloletnika, što je termin koji obuhvata tinejdžere od 14 do 16 godina.

Juče ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su porodičnu kuću u kojoj su, kako prenose mediji, pronašli opremu kojom je delo počinjeno.

Kako se radi o maloletniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

Imao je pomagača

Tim povodom održana je konferencija za medije hrvatskog MUP--a.

-Već drugi dan sprovodimo intenzivno kriminalističko istraživanje nad jednom maloletnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije zbog sumnje da je počinila kazneno delo oštećenja i zloupotrebe računarskih podataka, rekao je Renato Grgurić, šef sektora za kibernetičku sigurnost.

-Radi se o maloletnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima istrage, dodao je.

-Bez obzira na to što se radi o maloletnoj osobi, već u ovom trenutku mogu potvrditi da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da se radi o počinitelju tog dela. Kad istraga bude gotova, biće podnesena odgovarajuća kaznena prijava, rekao je Grgurić.

Policija je navela da je maloletni haker imao pomagača. Reč je o osobi koja nije iz Hrvatske, međutim naglašeno je da pomagač nije učestvovao u izvršenju samog čina hakerskog upada.

-U vezu s izvršenjem ovog kaznenog dela dovodi se još jedna osoba, koja nije iz Hrvatske. U ovom trenutku je u toku utvrđivanje identiteta te osobe, navela je policija.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - DARKO ŠARIĆ: Od lisica do nanogice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega